Του Διαμαντή Καρασούλα, Μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Νεολαίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων,

«Μέσα στην τυφλή σφαγή και τις οριζόντιες απολύσεις στο Δημόσιο που επιβάλλουν οι "δανειστές" - τοκογλύφοι μέσω των ντόπιων υπαλλήλων τους (Σαμαρά, Στουρνάρα κ.ο.κ), τέθηκε στην κυβέρνηση το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών από το κράτος, με την τρόικα να ζητάει την κατάργησή της ή στην χειρότερη περίπτωση της περικοπή της κατά 50%. Ακολούθησε η πρόταση Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ζήτησε να καταργηθεί η μισθοδοσία των κληρικών από το κράτος και να φορολογούνται όσοι δηλώνουν χριστιανοί προκειμένου να πληρώνονται οι ιερείς.

Δεν ξέρω ποιές δεσμεύσεις υποχρεώνουν τον Αρχιεπίσκοπο να στέκει σιωπηλός απέναντι σε αυτές τις εγκληματικές μεθοδεύσεις, εμείς πάντως προειδοποιούμε τους κυβερνώντες να μην τολμήσουν να βάλουν χέρι στην Εκκλησία και τον ιερό μας κλήρο γιατί τότε θα έχουν ολόκληρο τον ελληνικό λαό απέναντί τους.

Πώς προέκυψε η μισθοδοσία των κληρικών από το Κράτος; Με την από 18/9/1952 "Σύμβαση περί εξαγοράς υπό του Δημοσίου κτημάτων της Εκκλησίας προς αποκατάστασιν ακτημόνων γεωργικών κτηνοτρόφων", η Εκκλησία της Ελλάδος υποχρεώθηκε να παραχωρήσει στο Κράτος το 80% της καλλιεργούμενης ή καλλιεργήσιμης αγροτικής περιουσίας της με αντάλλαγμα να λάβει κάποια αστικά ακίνητα και 45.000.000 δραχμές νέας (τότε) έκδοσης. Στη σύμβαση του 1952 περιέχεται η διακήρυξη του κράτους ότι η απαλλοτρίωση αυτή είναι η τελευταία και δεν πρόκειται να υπάρξει νεότερη στο μέλλον, ενώ υπάρχει και η δέσμευση ότι η Πολιτεία θα παρέχει κάθε αναγκαία υποστήριξη (υλική και τεχνική), ώστε η Εκκλησία να μπορέσει να αξιοποιήσει την εναπομείνουσα περιουσία της. Στην ίδια σύμβαση καθιερώθηκε και η "μισθοδοσία" των κληρικών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό - του δε Αρχιεπισκόπου και των Μητροπολιτών από το έτος 1980 - ως υποχρέωσις του Κράτους έναντι των μεγάλων παραχωρήσεων γης στις οποίες είχε προβεί η Εκκλησία της Ελλάδος κατά την δεκαετία 1922-32. Δηλαδή, επειδή το Κράτος αδυνατούσε να καταβάλει οποιοδήποτε αντίτιμο - όπως προέβλεπε ο νόμος του 1932 - συνεφωνήθη να μισθοδοτούνται επ' άπειρον οι κληρικοί και το Κράτος δεσμεύθηκε επ' αυτού.

Επειδή λοιπόν η μισθοδοσία των κληρικών έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, θα πρέπει σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας - την οποία εφάρμοσε το Ευρωπαϊκό δικαστήριο στην περίπτωση των 8 Μονών - το κράτος είτε να επιστρέψει τη γη που έχει κατασχέσει εδώ και πολλές δεκαετίες είτε να αποδώσει την αξία της σε χρήματα (αφού πρώτα αφαιρέσει τους έως τώρα καταβληθέντες μισθούς και συντάξεις και έπειτα προσθέσει τα ποσά που έχει εισπράξει όλα τα χρόνια από την φορολογία 30% επί των ακαθαρίστων εσόδων των Ι.Ναών).

Το ελληνικό έθνος χρωστάει πολλά στην Εκκλησία και το ράσο. Μπορεί όλα αυτά να μην λένε τίποτα στην παγκόσμια μασωνία που προσπαθεί να υποτάξει την Πατρίδα μας μέσω των αγορών και των τοκογλύφων, για εμάς όμως το ράσο είναι σύμβολο πνευματικών αλλά και εθνικών αγώνων και θα το υπερασπιστούμε ως Έλληνες και ως Ορθόδοξοι.»