Μέχρι αργά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου συνεχίστηκε το 3ο Patras Pride, στον μώλο της Αγίου Νικολάου στην Πάτρα.

Την κορύφωση του 3ου Patras Pride της Lgbdi κοινότητας, μετά την μεγάλη πολύχρωμη πορεία που έγινε στους δρόμους του κέντρου της Πάτρας, ακολούθησαν συναυλίες που έγιναν από διάφορα συγκροτήματα που συμμετείχαν στο φεστιβάλ, ενώ ολοκληρώθηκε με το πάρτυ που τελείωσε αργά τα μεσάνυχτα.

Το 3ο Patras Pride πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία με τη σημαία του ουράνιου τόξου να κυματίζει στον ουρανό της Πάτρας. Οι συμμετέχοντες σε αυτό ήταν κυρίως νέα παιδιά, φοιτητές και μαθητές, που ήθελαν να φωνάξουν με την παρουσία τους συνθήματα υπέρ της διαφορετικότητας, κατά της ομοφοβίας αλλά και του ρατσισμού.

Στην Πάτρα ταξίδεψε και αυτή τη φορά αρκετός κόσμος από την Αθήνα που ήρθε στην Αχαϊκή πρωτεύουσα μόνο και μόνο για να να δώσει το παρών στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, ενώ στις ομιλίες που έγιναν πριν από την πορεία κυριάρχησαν τα μηνύματα κατά του φασισμού, σε οποιαδήποτε μορφή κι αν έχει αυτός.

Αυτό που έκανε εντύπωση είναι ότι οι διοργανωτές του Patras Pride δεν άφηναν τους δημοσιογράφους να βγάζουν φωτογραφίες στα πρόσωπα των συμμετοχών, κάνοντας τους έκκληση να προχωρούν σε μακρινά πλάνα, κάτι που δεν υπήρχε στις πορείες που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια.


Προφανώς ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να μην δώσουν δικαιώματα σχολίων από τρίτους, τα περισσότερα εκ των οποίων είθισται να είναι προσβλητικά για όσους συμμετέχουν, σε μία κοινωνία που παραμένει βαθιά συντηρητική και προσβλητική για οτιδήποτε διαφέρει από αυτό που οι πολλοί θεωρούν συμβατό, στο πλέγμα των ομοίων, όπου όλοι πρέπει να είναι ίδιοι για τις ανάγκες της κοινωνικής ισορροπίας.

Πάντως αυτό που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι και αυτή τη φορά, στο Patras Pride δεν υπήρχαν κάποιες περιπτώσεις που να προκαλούν το... λεγόμενο κοινό αίσθημα του συντηρητισμού.

Δείχνοντας έτσι ότι ακόμα και με "συμβατούς" τρόπους το μήνυμα του Pride μπορεί να περνάει στην κοινωνία αποτελεσματικά "χτυπώντας" συνειδήσεις και στερεότυπα.