Στην κατάμεστη αίθουσα της Αγοράς Αργύρη, πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου η ημερίδα με θέμα «Παράκτια Ζωή Νομού Αχαΐας: Επιστημονική προσέγγιση και προοπτική», που διοργάνωσε η ΜΚΟ Προστασίας Παράκτιας Ζώνης «Διάσωση Ακτής» - SaveCoast, υπό την αιγίδα του δήμου δυτικής Αχαΐας.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το σοβαρό θέμα της διάβρωσης των ακτών στην Αχαΐα αλλά και την έκταση που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια. Επίσης, έγινε γνώστης της πρότασης της επιστημονικής επιτροπής της ΜΚΟ, που αφορά ήπιες παρεμβάσεις στην ακτογραμμή της παραλιακής ζώνης που αφορά την περιοχή της δυτικής Αχαΐας στο Καλαμάκι. Παράλληλα, το κοινό της ημερίδας, παρακολούθησε μέσω των επιστημονικών αναλύσεων, παραδείγματα τεχνογνωσίας τα οποία έχουν ήδη εφαρμοστεί σε άλλα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού με εμφανή θετικά αποτελέσματα.

Κοινή συνισταμένη των διακεκριμένων επιστημόνων ομιλητών, ήταν ότι οι ακτές της Αχαΐας «χάνονται», συνέπεια της ανεξέλεγκτης ανθρώπινης στον θαλάσσιο χώρο με πρώτη και κύρια αιτία την κατασκευαστική δραστηριότητα και δεύτερη την εκτεταμένη μόλυνση των θαλασσών από μεγάλο όγκο στερεών αποβλήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, υπάρχουν περιοχές στην Αχαΐα, όπως αυτή του Δρεπάνου, όπου κάθε χρόνο χάνονται 30 εκατοστά της ακτής.

Εκτιμήθηκε επίσης, ότι θα ακολουθήσουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις από την υιοθέτηση μεγάλων τεχνητών έργων κατά της διάβρωσης, όπως πρόβολοι (μπαστούνια), κυματοθραύστες. Συγκεκριμένα ο διευθυντής του τμήματος Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ Δρ. Τακβόρ Σουκισιάν, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «τα περισσότερα έργα που έγιναν στην ακτογραμμή, χωρίς μελέτες, έκαναν μεγαλύτερη ζημιά στις ακτές της χώρας μας», προτείνοντας μέτρα ήπιας περιβαλλοντικής όχλησης, όπως η τεχνητή αναπλήρωση της ακτής, βυθισμένους προβόλους και πλωτούς κυματοθραύστες.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης, παρουσίασαν οι ομιλίες της Διλ. Αγρ. Τοπογράφου ΕΜΠ, ειδικός επιστήμονας ΕΛΚΕΘΕ, Φλώρας Καραθανάση που αναφέρθηκε στην Τρωτότητα των ακτών και στην περίπτωση του Σαρωνικού. Τροφή για έναν ζωηρό διάλογο που ακολούθησε με το κοινό, έδωσε επίσης, ο Δρ. Γιώργος Παπαθεοδώρου, καθηγητής τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, εστιάζοντας στην ομιλία του στο φαινόμενο της μεταβολής του αιγιαλού λόγω των φαινομένων της διάβρωσης. Για το Ευρωπαικό Θεσμικό πλαίσιο που αφορά τη διαχείριση των ακτών, μίλησε η Μηχ. Περιβάλλοντος, Επιστημονικός Συνεργάτης EILST, Χρύσα Ευστρατίου.

Ακολούθησαν οι ομιλίες των επιστημονικών συνεργατών της ΜΚΟ Χριστόφορου Καπόπουλου (Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός, Γεωλόγος) και του Παναγιώτη Γεωργακόπουλου (Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός, Φυσικός), οι οποίοι αναφέρθηκαν στο φαινόμενος της διάβρωσης με παραδείγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ακολούθησε μια δημιουργική και εποικοδομητική συζήτηση που αφορούσε το φαινόμενο της διάβρωσης στην Αχαΐα, τις εξελίξεις σε ότι αφορά το θέμα των μελετών και των έργων, αλλά και της νέας πρότασης που φέρει η ΜΚΟ και έτυχε ιδιαίτερης αποδοχής από τους παρευρισκομένους.

Νωρίτερα χαιρέτισαν την ημερίδα, ο δήμαρχος δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι θα βρίσκεται αρωγός στις προσπάθειες της ΜΚΟ, ο Περιφερειάρχης δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Λύρας, ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Πατρών π. Κων. Θεοδωρόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Βασ. Αϊβαλής, το μέλος της ΟΙΚΙΠΑ ο Γιώργος Κανέλλης.

Την ημερίδα άνοιξε με την ομιλία του ο πρόεδρος της ΜΚΟ Παναγιώτης Χρονόπουλος ο οποίος ανέλυσε τους στόχους της οργάνωσης και την ανάγκη μέσα από την οποία προέκυψε η «γέννησή» της. Πρόκειται για την ένωση δυνάμεων τριών συλλόγων (Βραχνείκων, Παραλίας Λακκόπετρας και Παραλίας Καλαμακίου), τονίζοντας ότι πρόκειται για μια προσπάθεια να κερδίσουν και πάλι οι πολίτες το δικαίωμά τους για καθαρές, μεγάλες παραλίες που θα προσδώσουν μεταξύ άλλων, αναπτυξιακή ανάσα στον τόπο και υγιές φυσικό περιβάλλον. Χαιρετισμό απηύθυναν όλα τα μέλη της ΜΚΟ, Περικλής Ρογκάλας, Σοφία Πανίτσα και Κώστας Τσιτσιάς.

Μεταξύ άλλων στην ημερίδα παρέστηκαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρ. Αλεξόπουλος, ο βοηθ. περιφερειάρχη Αντ. Χαροκόπος ο αντιδήμαρχος δυτικής Αχαΐας Θαν. Ραυτακόπουλος, ο πρώην δήμαρχος δυτικής Αχαΐας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ο επιχειρηματίας Κώστας Αγγελόπουλος, ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου δυτ. Αχαΐας Γιάννης Πετρόπουλος, ο επιμελητηριακός σύμβουλος Θαν. Κούστας, το μέλος του ΔΣ του ΤΕΕ δυτ. Ελλάδας Σωτήρης Μιχαλόπουλος, ο πρώην περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΗ Σπύρος Μυλωνάς και πολλοί άλλοι.