Γυναίκες και άντρες προσπαθούν να διαβάζουν ο ένας του μυαλό του άλλου από την αρχή του χρόνου, μία δουλειά που δεν γίνεται καθόλου πιο απλή από τα dating apps και την κουλτούρα του Internet.

Μελέτες που γίνονται πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τι και πώς σκέφτεται το αντίθετο φύλο – τα καλά και τα κακά. Πιο πρόσφατα, μία μελέτη της Warsaw School of Economics τεκμηριώνει στατιστικά ένα μάλλον στενάχωρο στερεότυπο: Οι άντρες φοβούνται τις έξυπνες και ευφυείς γυναίκες και γενικά δίνουν προτεραιότητα στην ομορφιά και όχι στο μυαλό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Adam Karbowski, ανέλυσαν αποτελέσματα speed-dating από 500 φοιτητές του Πανεπιστημίου Columbia, προσπαθώντας να καταλάβουν τη γοητεία του μυαλού vs τη φυσική γοητεία. Μετά από κάθε γύρο speed-dating, ο Karbowski και η ομάδα του ζήτησαν από κάθε συμμετέχοντα να αξιολογήσει την κοπέλα απέναντί του σε κλίμακα από το 1 ως το 10, και για τη γοητεία και την ευφυΐα της. Τους ζήτησαν επίσης να απαντήσουν με ένα «ναι» ή «όχι» εάν θα ήθελαν να τη δουν ξανά.

Όπως αναφέρει το shape, τα ευρήματα υποδεικνύουν πως οι άντρες επιθυμούν μία έξυπνη και εύστροφη γυναίκα – μέχρι ένα σημείο. Παρότι οι γυναίκες εκτιμούν ανεπιφύλακτα την υψηλή νοημοσύνη στους άντρες, υπάρχει ένα ξεκάθαρο όριο πέρα από το οποίο οι άντρες δεν εκτιμούν την ευφυΐα στις γυναίκες – μέχρι τον βαθμό όπου γίνεται αποτρεπτικός παράγοντας.

Οι ερευνητές δίνουν το παράδειγμα μιας γυναίκες που βαθμολογήθηκε με 6/10 για τη γοητεία και 2/10 για την ευφυΐα, που, σύμφωνα με τα ευρήματά τους έχει μόλις 20% πιθανότητες για ένα δεύτερο ραντεβού. «Εάν ενισχύσουμε την ευφυΐα της κατά 4 μονάδες και φτάσει στα 6/10, έχει τώρα 40% πιθανότητες.

Δύο όμως επιπλέον βαθμοί ευφυΐας, 8/10, δεν έχουν ουσιαστικά καμία επίδραση: εξακολουθεί να έχει 40% πιθανότητες για ένα δεύτερο ραντεβού» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας. «Εάν αυξήσουμε την ευφυΐα της στο 10/10 οι πιθανότητες να τη διαλέξει ένας άντρας για να βγουν ραντεβού, πέφτουν στο 30%».