Σε καθεστώς φοβίας και ανασφάλειας ζουν οι Πατρινοί, με δεκάδες κρούσματα παραβατικότητας, που ενίοτε φτάνουν τα όρια της εγκληματικότητας, να συμβαίνουν γύρω τους.

Κρούσματα που στις περισσότερες των περιπτώσεων οφείλονται στους Ρομά, όπως άλλωστε αποκαλύπτουν οι έρευνες που γίνονται από την ΕΛ.ΑΣ. για κάθε περίπτωση.

Έρευνες που πολλές φορές δεν έχουν κάποιο αποτέλεσμα, με την έννοια ότι συλλαμβάνονται οι ένοχοι, αλλά φτάνουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, χωρίς βέβαια τις περισσότερες φορές να έχουν ένα ουσιαστικό αντίκτυπο.

Βλέπετε οι περισσότεροι από τους δράστες αυτούς, που έχουν δημιουργήσει ξεχωριστές ομάδες με τη δική τους συμμορία η καθεμιά, δεν έχουν στοιχεία που να μπορούν να ταυτοποιηθούν, αφού έρχονται κυρίως από άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Ακόμα και ορισμένα έγγραφα που ενδέχεται να έχουν στην κατοχή τους, είναι συνήθως πλαστά. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν εύκολα να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία τους και κατά συνέπεια να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για να φτάσει η ΕΛ.ΑΣ. στον εντοπισμό τους και τη σύλληψή τους.

Οι δράστες έτσι δρουν ανεξέλεγκτα, προχωρούν σε κλοπές, ληστείες και παραβάσεις κάθε τύπου, δείχνοντας ταυτόχρονα ένα μεγάλο θράσος που αποτυπώνει την ασυδοσία που υπάρχει, ξέροντας ότι δύσκολα θα τιμωρηθούν.

"Πλούσια" η δράση τους σε κάθε επίπεδο

Οι κλοπές και οι ληστείες που έχουν συμβεί στην Πάτρα οι οποίες δεν έχουν εξιχνιαστεί, αλλά σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει από την Αστυνομία δείχνουν δράστες Ρομά, είναι δεκάδες και ποικίλουν.

Από κλοπές μουσικών οργάνων και ηχείων, ποδηλάτων, αυτοκινήτων έως και διαρρήξεις σε σπίτια, ακόμα και την ώρα που οι ιδιοκτήτες τους είναι μέσα, ενώ η δράση τους έχει εξαπλωθεί και δεν αφορά πλέον απλώς και μόνο συγκεκριμένες συνοικίες, όπως τα Προσφυγικά ή η Εγλυκάδα, αλλά όλη την πόλη.

Το γεγονός είναι ότι οι Ρομά στην Πάτρα έχουν δείξει μία μεγάλη παραβατικότητα τα τελευταία χρόνια και η έξαρση του φαινομένου αυτού έχει ξεφύγει από τα όρια των μικροκλοπών, οδηγώντας πολλούς από τους δράστες στο οργανωμένο έγκλημα. Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους κατοίκους της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής.