Η θεατρική ομάδα των ΚΑΠΗ της Πάτρας σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας,  δίνει τη δική της ανατρεπτική πνοή στα θεατρικά δρώμενα της πόλης,  παρουσιάζοντας  την κοινωνική σάτιρα οι "Σκουπιδάνθρωποι" σε κείμενο και σκηνοθεσία Σπύρου Κουβαρδά.

Η ιστορία:

Τα πάνω κάτω, στη σκηνή του θεάτρου  φέρνει ο Αριστοφάνης όπου με φόντο το σκηνικό της απόλυτης εξαθλίωσης των Ελλήνων επανέρχεται στη ζωή για να φωτίσει με χιούμορ και συγκίνηση την κρίση  που όλοι βιώνουμε. Μαζί του ένας μεταφραστής αρχαίων κειμένων, μια πόρνη, ένας τρελός, μία παραγωγός, ένας βουλευτής, ένας υπουργός και μία τράπεζα, φωτογραφίζουν τους σκουπιδάνθρωπους. Στην καυστική κοινωνική σάτιρα μέσα από διαχρονικές αλήθειες ο Αριστοφάνης με το γνωστό του τρόπο μας θυμίζει τις αξίες που άλλοι χάσαμε και άλλοι ξεχάσαμε...

Σημείωμα σκηνοθέτη:

«Ανθρωποειδή που μας έχωσαν στα μνημόνια. …Ανθρωποειδή, πολέμιοι της δημοκρατίας κι αρχιτέκτονες της εξαθλίωσής μας, που κατάφεραν από νεροκουβαλητές των ολιγαρχών να γίνουν …τσολιαδάκια για τους τουρίστες δανειστές μας. Ολοι αυτοί που ξεπούλησαν τη χώρα και πέταξαν την αξιοπρέπειά μας και εν τέλει τη δημοκρατία στα σκουπίδια. Ολοι αυτοί, που παρόλο που τους αφήσαμε πίσω η ανάσα τους ακόμη μας ακολουθεί... τι άλλο μπορεί να είναι όλοι αυτοί, από σκουπιδάνθρωποι;»

Κείμενο του Πιερ Ζοζέφ Προυντόν:

Ω! θεέ της ελευθερίας! Θεέ της ισότητας! Θεέ που έχεις βάλει στην καρδιά μου το αίσθημα της δικαιοσύνης προτού το καταλάβει η λογική μου, άκουσε τη φλογερή μου προσευχή. Ω! θεέ της ελευθερίας... 

Να δω μέσα στο σκοτάδι το λαό επιτέλους ενημερωμένο. Ευγενείς δάσκαλοι να τον φωτίζουν. Αφιλοκερδείς καρδιές να τον οδηγούν. Συντόμευσε αν γίνεται την αλαζονεία και την απληστία. Ολοι μαζί ψάλλοντας έναν  καινούριο ύμνο ας υψώσουν όλοι το βωμό σου, θεέ της ελευθερίας και της ισότητας.

Παραστάσεις:

Σάββατο 23 Ιουνίου στις 9:15 μ.μ. στο Θέατρο Μπάρρυ

Πληροφορίες-Κρατήσεις: Ταμείο Δημοτικού θεάτρου Απόλλων

Τηλ.: 2610273613

Είσοδος ελεύθερη