Η κατάθλιψη σε αρκετές περιπτώσεις μειώνει την ποιότητα της καθημερινότητας σε όσους την βιώνουν. Οι επιπτώσεις για αυτούς που την βιώνουν μακροχρόνια και απλά μένουν παθητικοί ,μπορεί να είναι ευρείες και δυνητικά επικίνδυνες επιπτώσεις.

Καλά όλα αυτά.... τι κάνουμε όμως όταν αυτό το άτομο που προαναφέρουμε είναι ο/η σύντροφός μας;

Tα προβλήματα επηρεάζουν κάθε πτυχή της σχέσης και της οικογένειας και μπορούν να έχουν ολέθριες συνέπειες στην ομαλή λειτουργία της σχέσης.

Πώς ξέρετε εάν ο/η σύντροφός σας ίσως έχει κατάθλιψη;

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με την κατάθλιψη είναι ότι μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστεί ακόμη και από το άτομο που υποφέρει από αυτή. Το άτομο που την βιώνει  αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά όταν αρχίζει να "αγωνίζεται" για την καθημερινότητα και για τα πράγματα που μέχρι εχθές έκανε εύκολα.  Φανταστείτε τώρα, εάν γι αυτόν που το βιώνει είναι δύσκολο να το προσεγγίσει, πόσο δύσκολο θα είναι και για τον/την σύντροφο να το καταλάβει και να βοηθήσει εγκαίρως.

Μερικές πρώτες ενδείξεις είναι ότι παρατηρούμε το άτομο αυτό να δείχνει λίγο βαριεστημένος και ίσως τεμπέλης στο να κάνει πράγματα/συνήθειες. Επίσης, συνήθως αναστενάζει και όταν ρωτάμε "τι έχεις;" "απαντάει τίποτα". Δεν θέλει να κάνει πράγματα που συνήθιζε και κυρίως θα προβληματιστείτε με το γεγονός ότι δεν υπάρχει εκδήλωση του ενδιαφέροντος ως ερωτικός σύντροφος προς εσάς.

Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να είναι συμπτωματικές και δεν πρέπει να ανησυχείτε άμεσα. Μπορεί να είναι απλά μια περίοδος έντονου προβληματισμού  έως θέματα εντός του γάμου.

Πως μπορείτε να μάθετε αν είναι πραγματικά κατάθλιψη όμως;

Η κατάθλιψη είναι διαφορετική από τη διέλευση της θλίψης ή την προσωρινή απογοήτευση με τα ζητήματα της ζωής. Υπάρχουν πολλές κοινές ενδείξεις που να δηλώνουν ότι υπάρχει κατάθλιψη κυρίως όταν αυτές οι ενδείξεις τείνουν να είναι επίμονες. Μεταξύ αυτών είναι τα εξής:

Απόσυρση. Εάν ο σύντροφός σας παρουσιάζει μια αυξανόμενη απόσυρση από κοινωνικές δραστηριότητες και πιθανόν από εσάς, αυτό μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης. Η κατάθλιψη απομονώνει αυτόν που την βιώνει. Όταν κάποιος έχει κατάθλιψη  αισθάνεται εξαντλημένος σε βαθμό που αδυνατεί να επικοινωνήσει  με άλλους ακόμη και με έναν βασικό τρόπο.

Αποσύνδεση. Όπως και με την απόσυρση από την κοινωνική ζωή, μπορεί να δείτε ότι ο σύντροφός σας αρχίζει να απομακρύνεται από χόμπι ή συνήθειες που κάποτε απολάμβανε. Μπορεί τώρα να αισθάνεται σαν  να έχει πάρα πολλή δουλειά που του γεμίζει όλες της ώρες της ημέρας. Ή για παράδειγμα όταν κάποτε είχε τα κίνητρα και προσπάθησε να ολοκληρώσει κάποιες υποχρεώσεις όπως οι δουλειές του σπιτιού, μια εργασία για τη δουλειά που θα βοηθήσει στην επαγγελματική εξέλιξη, τώρα δεν το κάνει πλέον επιλέγοντας αντ 'αυτού να παρακολουθήσει τηλεόραση ή να κοιμηθεί.

Εξάντληση /Κόπωση. Η κατάθλιψη είναι εξαντλητική για το άτομο που υποφέρει από αυτό. Αν ο σύντροφός σας κοιμάται περισσότερο ή κουράζεται όλη την ώρα, αυτό μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης.

Οργή/Ευερεθιστότητα. Όταν ένας κάποτε εύκολος σύζυγος θυμώνει ή λυπάται με την πτώση ενός καπέλου, ενδέχεται να βιώνει κατάθλιψη. Ο θυμός είναι ένα ιδιαίτερο σημάδι στους άνδρες.

Αλλαγές στο υπνοδωμάτιο. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μαζί με τα άλλα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί επίσης να δείτε αλλαγές στον ερωτικό τομέα. Αυτό μπορεί να είναι μια από τις πιο έντονες ενδείξεις ενός προβλήματος. Εάν η σεξουαλική σας ζωή έχει υποστεί κάμψη και βλέπετε κάποια από τα άλλα συμπτώματα που αναφέρονται, μπορεί να έχετε να αντιμετωπίσετε έναν σύντροφο που πάσχει από κατάθλιψη.
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πιο κοινά συμπτώματα της κατάθλιψης. Ο συνδυασμός μπορεί να ποικίλει, όπως και η σοβαρότητα του καθενός. Ωστόσο, βλέπετε αυτά τα σημεία στον σύντροφό σας, αξίζει να εξεταστεί η κατάθλιψη ως πιθανή αιτία.

Τι πρέπει να κάνετε εάν υποψιάζεστε ότι ο σύντροφός σας χρήζει φροντίδας;

Η κλινική κατάθλιψη δεν είναι πιθανό να ξεφύγει από μόνη της. Δεν είναι μια περαστική φάση, ούτε είναι δικό σου λάθος. Όσο περισσότερο καιρό βιώνει κάποιος την κατάθλιψη και δεν παρέχεται η κατάλληλη προσέγγιση , τόσο θα δυσχεραίνει η σχέση σας.  Άτομα που δεν καταφεύγουν σε θεραπεία μπορεί να οδηγηθούν σε ασταθή συμπεριφορά, σε κατάχρηση ουσιών ή ακόμα και σε αυτοκτονία. Εάν πιστεύετε ότι ο σύντροφός σας μπορεί να είναι καταθλιπτικός, πρέπει να αναλάβετε δράση και να αναζητήσετε επαγγελματική διάγνωση.

Όπως αναφέρθηκε, κάποιος που πάσχει από κατάθλιψη μπορεί να γνωρίζει ότι υπάρχει κάτι λάθος ή κάτι διαφορετικό συμβαίνει στην ζωή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν κάποιες ασθένειες που έχουν παρόμοια συμπτώματα και πρέπει επίσης να αποκλειστούν από κάποιον ειδικό. (Για παράδειγμα κόπωση και εξάντληση νιώθει και κάποιος που έχει γρίπη ή μόνιμα δέκατα).

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι αρκετοί κάνουν το λάθος ώστε να κάνουν αυτοδιάγνωση ή διάγνωση μέσω του Internet. Σέβομαι ότι θέλετε να παρέχετε άμεσα την καλύτερη φροντίδα στον/στην σύντροφό σας , όμως έχω να κάνω μια ερώτηση.... εάν πόναγε το δόντι του/της, θα κοίταζες στο Ίντερνετ να δεις πως γίνεται για να το κάνεις εσύ το σφράγισμα ή θα φρόντιζες να πάει σε οδοντίατρο;

Εάν τείνεις προς την δεύτερη επιλογή... τότε καταλαβαίνεις ότι η επικοινωνία με κάποιον επαγγελματία Ψυχικής Υγείας είναι μια επιλογή ώστε να βοηθηθεί ο/η σύντροφός σου και η σχέση σας.