Οι παιδικές χορευτικές ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών, την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018, ώρα 8.30μ.μ., στο συνεδριακό του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας θα μας παρουσιάσουν την μουσικοχορευτική παράσταση:

«Διαβατήρια Ενδύματα»: Πρωτοβάθμιες μορφές «λαϊκού» θεάτρου στα μαγικοθρησκευτικά δρώμενα.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών
Λαογραφική επιμέλεια-κείμενα-αφήγηση: Θάνος Κώτσης,
Ειδικές κατασκευές κοστουμιών - σκηνικών: Αλέξης Φραγκούλης
Επιμέλεια Ήχου-Φωτισμού: Νικηφόρος Σπίνος

Μουσικοί:

Σπύρος Λουκόπουλος - Κλαρίνο
Λύσανδρος Παναγόπουλος - Λαούτο, τραγούδι
Ηλίας Λαμπρόπουλος - Βιολί γκάιντα
Γιώργος Μπαράκος - Κρουστά
Θάνος Κώτσης - Τραγούδι

Εισαγωγή:

Η τελετουργία, ως επιτέλεση τυποποιημένων και επαναλαμβανόμενων δράσεων με «ιερό» και «υπερβατικό» χαρακτήρα, αποτελεί την συμβολική πραγμάτωση των αφηγήσεων μιας κοινότητας, αναδεικνύοντας τον τρόπο που μια ομάδα ανθρώπων φαντάζεται, κατασκευάζει και ερμηνεύει τον κόσμο. Ιδιαίτερα τα «παραδοσιακά» περιβάλλοντα διέπονται από μια μαγική σκέψη επινόησης και ερμηνείας του κόσμου, καθώς το θρησκευτικό δόγμα και η λαϊκή λατρεία αποτελούν τους αφηγηματικούς οδηγούς για την ζωή των συλλογικοτήτων.

Τα τελετουργικά δρώμενα όμως, έχουν εκτός από ιερό χαρακτήρα και θεατρική ταυτότητα, καθώς αποτελούν την μόνη μορφή διασκέδασης σ’ αυτές τις κοινωνίες, ενώ απαραίτητο στοιχείο κατά την επιτέλεση είναι η ενδυμασία. Η παράσταση αυτή, στοχεύει στην ανάδειξη πρωτοβάθμιων μορφών λαϊκού θεάτρου μέσα σε ετερόκλητα τελετουργικά του δημόσιου και ιδιωτικού βίου, όπου κυριαρχούν οι μιμήσεις κινήσεων, τα ομοιώματα μορφών, οι μάσκες και οι διάφορες μεταμφιέσεις. Τα δικά μας ενδύματα είναι «διαβατήρια», καθώς αποσκοπούν ομοιοπαθητικά σε μια τελετουργική διάβαση από μια κατάσταση σε μια άλλη, άλλοτε διώχνοντας τους κακότροπους δαίμονες, άλλοτε ξυπνώντας την φύση απ’ τον μαρασμό, άλλοτε φέρνοντας μαγικά την βροχή και άλλοτε μετατρέποντας την «κοπέλα» σε «γυναίκα» και το «παιδί» σε «άντρα». Τι και αν η επιστήμη στην αυγή του νέου αιώνα μίλησε για «απομάγευση» του κόσμου, στις μέρες μας η «μαγεία» ακόμη αναδύεται σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας. «Ντυθείτε» λοιπόν μαζί μας την μαγεία, «διαβαίνοντας»…

Συμβολική είσοδος: 3 ευρώ