Διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό απευθύνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την τελική συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

Η ονομασία είναι το Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία).

Το διάγγελμα Τσίπρα

«Oι βόρειοι γείτονες μας συμφώνησαν να αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων, "συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του δήλωση προς τον ελληνικό λαό.

Σημείωσε ότι "η αλλαγή του ονόματος θα υλοποιηθεί τόσο σε ότι αφορά τις διεθνείς και διμερείς τους σχέσεις όσο όμως και στο εσωτερικό", δηλαδή το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes - έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το Σύνταγμα τους.

Με τη Συμφωνία, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, "επιτυγχάνεται ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της Ελληνικής Μακεδονίας και των Βόρειων Γειτόνων μας και μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία".

Την Παρασκευή η προ ημερησίας στη Βουλή

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας στις επικοινωνίες του με τους πολιτικλούς αρχηγούς ενημέρωσε ότι η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Σκοπιανό, θα γίνει την Παρασκευή, αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.