Φτάνοντας στο τέλος της εθελοντικής  χρονιάς, εν μέσω των επετειακών εορτασμών για τα 30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ, οι ομάδες εθελοντών της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ»  και η ανοιχτή Ομάδα της ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ διοργάνωσαν στις 9 & 10 Ιουνίου 2018, μια παρέμβαση πρόληψης στη γειτονιά τους (Άγιος Διονύσιος-Άγιος Αλέξιος-Αγία Σοφία),  ένα 2ημερο εκδηλώσεων δημιουργικής έκφρασης και αλληλεγγύης στους χώρους του φορέα.

Στόχος της παρέμβασης ήταν η  σύνδεση, το μοίρασμα, η συνεργασία, η συμπόρευση και η ουσιαστική συνύπαρξη με τους Γείτονες - τους σημαντικούς άλλους της ζωή μας-  στην προσπάθεια για το ξαναχτίσιμο μιας σύγχρονης γειτονιάς που τα θεμέλιά της χτίζονται  πάνω στις αξίες και τη γνώση του παρελθόντος, αλλά και στα οράματα και τις ανάγκες του μέλλοντος.

Η ομάδα της Γειτονιάς, είναι μια ανοιχτή ομάδα που προέκυψε υλοποιώντας το πρόγραμμα    «Ξαναχτίζουμε τη σύγχρονη γειτονιάς μας, επειδή μας αφορά»,  στην περιοχή γύρω από την Κίνηση ΠΡΟΤΑΣΗ.

Είναι ένα δίκτυο που στοχεύει στο να αποτελέσει τόπο συνάντησης όλων αυτών που αγωνιούν και μοχθούν στο να γίνει πραγματικότητα το όραμα της  σύγχρονης Γειτονιάς,  με σκοπό  την  αναζήτηση των χαμένων αξιών , την ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού και την πρόληψη για ποιότητα και νόημα ζωής στην κοινότητα.

Συλλογικότητα,  αλληλεγγύη, νοιάξιμο, δημιουργική έκφραση, έμπνευση και μεράκι   χαρακτήρισαν το περιεχόμενο αυτού του 2ήμερου, το οποίο  ξεκίνησε το Σάββατο 9/6, με   τη 2η κατά σειρά εθελοντική αιμοδοσία και  δειγματοληψία για δωρεά μυελού των οστών, σε συνεργασία με   τη μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών  Άγιος Ανδρέας και του Συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών «Ο Αιμοδότης» αφενός  και με το σύλλογο «Χάρισε Ζωή» του ΚΕΔΜΟΠ Πατρών αφετέρου, με ικανοποιητικά για την εποχή αποτελέσματα.

Μια δράση πρόληψης και αλληλεγγύης, που είναι μέλημα της Κίνησης  να γίνει θεσμός,  αφιερωμένη  στη μνήμη του αιμοδότη, ενεργού πολίτη και γείτονα, Γιάννη Σόμπολου.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο χώρο του ΚΔΑ και  την Κυριακή 10/6, όπου σε μια κατάμεστη αίθουσα με μεγάλη συγκίνηση και ενθουσιασμό οι παριστάμενοι παρακολούθησαν στη δημιουργική τους έκφραση μέλη της ομάδας της Γειτονιάς και μοιράστηκαν μαζί τους  «Τις γεύσεις, τα χρώματα και τ’ αρώματα», τον πλούτο αυτής της μικρής γειτονιάς της πόλης μας  που νοιάζεται και φροντίζει τα μέλη της, στην  κοινωνική & πολιτιστική διαδρομή τους μέσα στο χρόνο.

Ο πρόεδρος της Κίνησης ΠΡΟΤΑΣΗ ιατρός κ. Ανδρ. Σαμοθρακίτης,  απηύθυνε χαιρετισμό και το πρόγραμμα ξεκίνησε με τη φιλαρμονική και το χορευτικό τμήμα του Ι.Ν. Αγίας Σοφίας .

Οι  ομάδες εθελοντών ΔΙΟΔΟΣΣΣ, ΣΤΕΚΙ & ΕΜΨΥΧΩΤΩΝ της Κίνησης ΠΡΟΤΑΣΗ απέδωσαν δραματοποιημένα με την σκηνοθετική επιμέλεια της Ρένιας Αχιλλεοπούλου ,την 30ΧΡΟΝΗ πορεία της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ» συνδέοντας το χθες με το σήμερα, και χάρισαν αναμνηστικά στους παρευρισκόμενους νοηματοδοτώντας το σκοπό, το στόχο και την ουσία του έργου της κοινωνικής δικτύωσης.

Η Α΄τάξη του 1ου Γυμνασίου Πατρών με το συντονισμό των καθηγητριών κ.κ.  Βιργινίας Σακκά και Βιολέτας Πανούτσου και την επιστημονική ευθύνη του κ. Βασίλη Πασσά,  παρουσίασε την μέχρι τώρα πορεία της υλοποίησης του έργου πρόληψης της Κίνησης ΠΡΟΤΑΣΗ «ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ», το οποίο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη  της Αγωγής Υγείας της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και με τη σύμπραξη του προγράμματος ΠΡΟ-ΝΟΙΑ της Κίνησης ΠΡΟΤΑΣΗ.

Ακολούθησε το χορωδιακό τμήμα του Μ/Χ Ομίλου «ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΟΣΧΟΣ», με μαέστρο κ. Κων/νο Στεφανόπουλο και συνοδεία λαούτου και στην συνέχεια το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου των εν Πάτραις Κεφαλλήνων  Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ. Οι εθελοντές της ΠΡΟΤΑΣΗΣ με χορευτικά δρώμενα από ταγκό μέχρι δημοτικούς χορούς και συρτάκι συνέδεαν τα σπονδυλωτά τμήματα της μεγάλης γιορτής.

Ο ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ Σύλλογος Πατρών παρουσίασε δραματοποιημένα «το στρώσιμο του τραπεζιού» στην Ήπειρο και πως αυτό νοηματοδοτείται από τη φύση, το ήθος και το πνεύμα του τόπου τους.  

Τέλος, εκπροσωπώντας την Καθολική Κοινότητα της γειτονιάς, το μουσικό σχήμα “CANTO PATRASSO” με τις πολύ όμορφες μουσικές και φωνητικές του εκτελέσεις,  παρέσυρε το κοινό στο κέφι με τραγούδια και χορούς.    

Με τη φροντίδα της ομάδας ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΣΤΗΡΙΞΗΣ του φορέα,  λειτούργησε επίσης  και παζάρι βιβλίων και πραγματοποιήθηκε κλήρωση  λαχειοφόρου αγοράς με  εξαιρετικά χειροποίητα δώρα  προσφορά εθελοντών, φίλων και αρωγών μελών της Κίνησης  για την οικονομική της ενίσχυση.

Η εορταστική  βραδιά  έκλεισε με  κεράσματα, προσφορά των μελών, των εθελοντών, των φίλων  και των γειτόνων.