Ένα πολύ μεγάλο πρότζεκτ έχει στα σχέδια της να υλοποιήσει η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, σε ένα έργο που αναμένεται να εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Δυτικής Ελλάδος και κατά επέκταση στη δημόσια υγεία.

Πρόκεται για την εφαρμογή του προγράμματος της ενεργειακής αναβάθμισης των νοσοκομείων της περιοχής που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες, βάζοντας σε προτεραιότητα στη λίστα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας.

Στον σχεδιασμό αυτόν περιλαμβάνονται επίσης τα νοσοκομεία του Αιγίου και του Πύργου, αλλά και ορισμένα Κέντρα Υγείας της περιοχής, τουλάχιστον από ένα σε κάθε νομό της Περιφέρειας. Η ενεργειακή αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου είναι ένα έργο που ουσιαστικά θα δώσει πνοή στο όλο ίδρυμα.

Περιλαμβάνει την αντιμετώπιση του προβλήματος της υγρασίας που είναι εμφανής σε διάφορα σημεία του κτιρίου και των κλινικών του, την αντικατάσταση των κλιματιστικών με καινούργια, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, την τοποθέτηση αντλιών θερμότητας και πολλών άλλων ακόμα εργασιών που θα δώσουν στο νοσοκομείο την δροσιά που χρειάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και την ζεστασιά που είναι αναγκαία τους χειμερινούς μήνες.


Εξοικονόμηση πόρων και προστασία περιβάλλοντος

Η ενεργειακή αναβάθμιση του ΠΓΝΠ πέρα από ότι θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο παροχής υπηρεσιών στους ασθενείς που φιλοξενεί και θα βοηθήσει τους εργαζόμενους στην δουλειά τους, είναι σημαντική αρκετά στο επίπεδο της εξοικονόμηση πόρων, δίνοντας την δυνατότητα στο υπουργείο να δώσει τα χρήματα που ξόδευε για θέρμανση και δροσιά, σε άλλες κατευθύνσεις, όπως για παράδειγμα στην πρόσληψη έμψυχου δυναμικού.

Η μελέτη για την υλοποίηση του προγράμματος στο ΠΓΝΠ έχει συνολικό προϋπολογισμό ένα ποσό που φτάνει τα 7 εκατομμύρια ευρώ, όμως το ύψος των χρημάτων που θα εξοικονομήσει το ίδρυμα μέσα από την ενεργειακή αναβάθμιση είναι τεράστιο και έτσι το κόστος της επένδυσης αναμένεται να καλυφθεί πολύ σύντομα.

Σημαντικό όφελος θα υπάρξει μέσα από την εφαρμογή της ενεργειακής αναβάθμισης σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας και στο επίπεδο της προστασίας του περιβάλλοντος αφού η ενέργεια που καταναλώνεται σήμερα στον χώρο της δημόσιας υγείας θα μειωθεί αρκετά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι συνολικά το κόστος του προγράμματος της ενεργειακής αναβάθμισης για την 6η ΥΠΕ θα φτάσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.