Στην Πολιτιστική «ατζέντα» του Μουσικού Σχολείου Πατρών απαριθμούνται πλούσιες δράσεις, οι οποίες αποσπούν τιμητικές διακρίσεις. Συμμετοχές σε μουσικούς αγώνες, σε περιβαλλοντικά, εκπαιδευτικά, επιστημονικά προγράμματα,  εκδηλώσεις σε δημόσιους φορείς, σε μεγάλες εορτές, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις είναι μερικές από τις προκλήσεις στις οποίες το Μουσικό Σχολείο ανταποκρίνεται με υπευθυνότητα και συνέπεια.

Εκκινώντας από την συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου στις εκδηλώσεις του εορτασμού του Πολιούχου Αγ. Ανδρέα.  Η Φιλαρμονική πλαισιώνει την σημαντικότερη εορτή των Πατρών από το σχολικό έτος 2007 - 2008, όπου συστήθηκε, με κύριο εμπνευστή της τον Διευθυντή Σταμάτη Λέκκα, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στο σχολείο εκείνη την χρονιά. Με 55 και πλέον μουσικούς να αποσπούν τον θαυμασμό για την αρτιότητα του σχηματισμού και τον επαγγελματισμό της, η Φιλαρμονική του Μουσικού Σχολείου Πατρών ανταγωνίζεται επάξια μπάντες ενηλίκων, έμμισθων δημοσίων υπαλλήλων από το Πολεμικό Ναυτικό των Αθηνών, του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ακόμη, ανταποκρίνεται θετικά σε προσκλήσεις δημοσίων φορέων και πλαισιώνει εκδηλώσεις της Περιφερειακής Διευθύνσεως Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, εμφανίζεται σε περιβαλλοντικές  - φιλανθρωπικές εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο  Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών, στην Αγορά Αργύρη, σε αδελφοποιήσεις σχολείων στην Λευκάδα, την Κέρκυρα, την Μυτιλήνη, την Ξάνθη.  

Η πραγματοποίηση ενός νέου θεσμού, της πρώτης συνάντησης Φιλαρμονικών, υπό τη διοργάνωση του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού και την Σχολική Σύμβουλο Μουσικής κ. Σακκά - Κυρίτση Κωνσταντίνα, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η σύμπραξη της Φιλαρμονικής και της παιδικής χορωδίας του Μουσικού Σχολείου Πατρών με την Φιλαρμονική του Μουσικού Σχολείου Λευκάδος,  είχε ως αποτέλεσμα την απόδοση του Ολυμπιακού Ύμνου στον προαύλιο χώρο του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας.  Ο υπεύθυνος διδασκαλίας της Φιλαρμονικής, ο εκπαιδευτικός [ αναπληρωτής ] του Μουσικού Σχολείου Πατρών Γιώργος Μπουρδόπουλος και η υπεύθυνη διδασκαλίας Χορωδίας, η εκπαιδευτικός Αρετούσα Νικολοπούλου δήλωσαν την ικανοποίησή τους για την υπευθυνότητα την οποία επέδειξαν οι μαθητές κατά την διάρκεια προετοιμασίας του απαιτητικού εγχειρήματος, όσο και κατά την διάρκεια της συγκλονιστικής ερμηνείας τους. Αξιοσημείωτη  και καθοριστικής σημασίας υπήρξε η συμβολή των  καθηγητών Βάκρινου Ιάσωνα [ αναπληρωτή καθηγητή τρομπέτας ], του Ασημακόπουλου Χρήστου  [ αναπληρωτή καθηγητή σαξoφώνου ] και της Κονταρίνη Γιώτας [ ωρομίσθια καθηγήτρια κλαρινέτου ].

Μαθητές του σχολείου, πρώτευσαν στον Γ’ Λογοτεχνικό – Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό του Συνδέσμου Φιλολόγων Πατρών (Άνοιξη 2018).

Μαθητές του Φιλολογικού Εργαστηρίου και του Προγράμματος του ΚΕΣΥΠ <<Τη Γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική>> διακρίθηκαν, εξασφαλίζοντας την συμμετοχή τους στην τελική φάση στον 4ο Διαγωνισμό Γλώσσας του ΚΕΣΥΠ  (Απρίλιος 2018).

Μία ακόμη τιμητική διάκριση ανήκει στην ερευνητική ομάδα Φυσικών με συντονιστές – υπευθύνους  την Αποστολοπούλου Βικτωρία για το Μουσικό Γυμνάσιο και τον  Βέρροιο Γεώργιο για το Μουσικό Λύκειο. Οι μαθητές του σχολείου αναμετρήθηκαν με μαθητές από 35 σχολεία, με αποτέλεσμα να αποσπάσουν το Χάλκινο μετάλλιο στους τελικούς αγώνες του GP Φυσικών Επιστημών.


75 Μαθητές του σχολείου εμφανίστηκαν στις αρχές Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, προσκεκλημένοι της Χορωδίας του Αγίου Ματθαίου. Στη συναυλία συμμετείχαν οι μαθητές της Συμφωνικής Μαντολινάτας και της Χορωδίας του Τμήματος Ελεύθερης Έκφρασης Ευρωπαϊκής Μουσικής και η Προπαρασκευαστική Χορωδία.  Η συναυλία αυτή επαναλήφθηκε στις 16 Μαΐου στο Συνεδριακό Κέντρο του ΑΤΕΙ Πατρών  σε συνεργασία με τη Μικτή Χορωδία του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Πάτρας-Αχαΐας και την συμμετοχή τους στην συμμετέχουν στην Μουσική- Θεατρική Παράσταση που διοργάνωσε το Γραφείο Πολιτιστικών της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, με σκοπό τη συγκέντρωση τροφίμων για το «Χαμόγελο του Παιδιού». Οι στιγμές συγκίνησης, τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τους θεατές, ήταν πραγματικά απερίγραπτες.

Τον περασμένο Απρίλη, η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων και η Χορωδία Τάξης της Α' Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Πατρών έλαβαν μέρος στο Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων, το οποίο διεξήχθη στο Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου, υπό την αιγίδα συνδιοργάνωσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου (Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας) και τους Δήμους Άργους, Μυκηνών, Επιδαύρου, Ερμιονίδος και Ναυπλιέων, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικών Σχολείων, το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας και την Πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων.

Η ομάδα ποδοσφαίρου του Μουσικού Σχολείου έλαβε μέρος στους σχολικούς αθλητικούς αγώνες. Αναμετρήθηκε με το Αρσάκειο Σχολείο και επέτυχε νίκη 3-1.

Ακόμη μια πρωτιά τοποθετείται στα εγχειρήματα του Μουσικού Σχολείου Πατρών. Η Παιδική χορωδία, υπό την διδασκαλία και Διεύθυνση της Μαέστρου και εκπαιδευτικού του σχολείου Αρετούσας Νικολοπούλου, κατέκτησε την πρώτη θέση με Χρυσό Βραβείο στον διαγωνισμό που διοργάνωσε το περιοδικό Art & Art Magazine.


Η ορχήστρα δωματίου του Μουσικού Σχολείου Πατρών, υπό την διδασκαλία και διεύθυνση της υπεύθυνης εκπαιδευτικού Μαρίας Ιατρίδου εμφανίστηκε στο Εμπορικό Επιμελητήριο Πατρών και επένδυσε μουσικά την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίττας της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Πατρέων.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Σχολείου πλαισίωσε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίττας των Σοκολατοριχτών Ν. Αχαΐας στην Αγορά Αργύρη.
Το σύνολο Ελεύθερης Έκφρασης  του Σχολείου εμφανίστηκε στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίττας του Φυσιολατρικού Συλλόγου, υπό την Διεύθυνση του Μαέστρου και εκπαιδευτικού Τάσου Καραγιάννη.

Η σύμπραξη της Προπαρασκευαστικής Χορωδίας του Μουσικού Σχολείου Πατρών με τη χορωδία του 17ου Γυμνασίου Πατρών, πραγματοποιήθηκε για την υλοποίηση της  Χριστουγεννιάτικης Συναυλία στον Ι. Ν. Αγίου Ανδρέου Εγλυκάδος, υπό την Διεύθυνση της Μαέστρου και εκπαιδευτικού  Δρουκοπούλου Έλενας και υπό την συνοδεία στο πιάνο της εκπαιδευτικού  Μακρυγιώργου Βιργινίας.

Επίσης, η συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου στο Φεστιβάλ Νεανικού Κινηματογράφου στον Πύργο, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων με υπεύθυνο καθηγητή και Μαέστρο τον  Γεωργιάδη Γεώργιο και η  χορωδία μαθητών της Α΄ Γυμνασίου με  υπεύθυνη καθηγήτρια και Μαέστρο την  Ζαφειροπούλου Δέσποινα, πραγματοποίησαν συναυλία στο Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών, στην τιμητική εκδήλωση για τα σχολεία της Πάτρας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης "Το χαρτί του Μέλλοντός μας". Στην συναυλία έλαβαν μέρος και οι καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Πατρών Μπένος Ανδρέας, Πουρνιάς Βασίλης, Τζορτανίδου Μαρίνα, Νικολοπούλου Αρετούσα, Ταμβάκη Ανθή, Αψόμωτου Δήμητρα και Πέττα Σάνη.


Το Θεατρικό Εργαστήρι του Μουσικού Σχολείου Πάτρας παρουσίασε στον προαύλιο χώρο του σχολείου  την παράσταση με τίτλο: «Κι αν οι μετόπες μιλούσαν;» Η παράσταση  ήταν ένα σύνθεμα των θεατρικών ασκήσεων και παιχνιδιών που εκπονήθηκαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2017-2018 με τους μαθητές του Θεατρικού Εργαστηρίου του Μουσικού Σχολείου Πάτρας. (Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: Μαρία Ανδρ. Σπυροπούλου: θεατρολόγος-φιλόλογος, Μαρία Κάνιστρα: μουσικολόγος-μουσικός).


Τέλος, πραγματοποιήθηκε Μουσικοχορευτική παράσταση με την συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Ομίλου ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος «Τέχνης Κίνησης» και το Μουσικό Σχολείο Πατρών . Για το χορωδιακό ορχηστρικό παραδοσιακό σύνολο Μαέστρος, συντονιστής και υπεύθυνος διδασκαλίας ήταν ο εκπαιδευτικός Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής, Πρωτοψάλτης και Χοράρχης κ. Δημήτριος Γαλάνης.