Νέα ανακοίνωση από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ με αφορμή τις φήμες για διάσταση απόψεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ. Κυβέρνηση και ΥΠΕΞ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για να στείλουν μήνυμα στην Αθήνα πως ο Ντιμιτρόφ δεν βάζει… εμπόδια στη συμφωνία για το όνομα.

Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ακόμα περιμένει το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ που θα σημάνει, εν πολλοίς, την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στα Σκόπια έχουν τα δικά τους… θέματα να λύσουν. Τα οποία μοιραία επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις. Πρόσφατα δημοσιεύματα ερμήνευσαν μια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, ως διάσταση απόψεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ. Τα ίδια δημοσιεύματα έφεραν τον Σκοπιανό πρωθυπουργό να έχει στείλει μήνυμα στην Αθήνα πως δεν υπάρχει θέμα εμπλοκής.

Κοινή ανακοίνωση από την ΠΓΔΜ

Σε μια προσπάθεια να διαλύσουν τις φήμες και ενώ ο χρόνος πιέζει τα Σκόπια, η κυβέρνηση της χώρας και το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσαν την Κυριακή (10.06.2018) κοινή ανακοίνωση. Μια ακόμα προσπάθεια να βάλουν τέλος στα σενάρια περί διαφορών ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Ακόμα ένα μήνυμα στην Αθήνα που… περιμένει στο ακουστικό της. «Δεν υπάρχουν διαφορετικά τμήματα. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών μαζί με ολόκληρη την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ βρίσκονται στην ίδια και μόνο γραμμή, αποφασισμένοι και αφοσιωμένοι στην επίλυση των διαφορών και στην ενίσχυση της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας των πολιτών της χώρας. Η κυβέρνηση και όλα τα μέλη της ενεργούν από κοινού για την επίτευξη των στρατηγικών προτεραιοτήτων της ΠΓΔΜ, του ΝΑΤΟ και της προσχώρησης στην ΕΕ, και μέσω αυτής της διαδικασίας εξασφαλίζουμε καλύτερη ζωή για τους πολίτες της χώρας μας», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση.

«Θέλουμε αμοιβαία και βιώσιμη λύση»

Το Σάββατο (09.06.2018) είχε προηγηθεί ανακοίνωση από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Σε αυτή η κυβέρνηση των Σκοπίων έκανε… επίθεση στα ΜΜΕ που την παρουσίαζαν χωρισμένη στα δυο και επαναλάμβανε τη θέλησή της για κοινά αποδεκτή και βιώσιμη λύση στο Σκοπιανό. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τόνιζε πως είναι σημαντικό, να επιτευχθεί μια ποιοτική και αμοιβαία αποδεκτή λύση η οποία θα είναι βιώσιμη. Και πως εκείνη παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης που θα προστατεύει και ενισχύει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών της Δημοκρατίας της, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η κυβέρνηση της γείτονος.

Κατηγόρησε δε περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης για εικασίες. Οι οποίες «σε αυτές τις ευαίσθητες στιγμές, δεν μπορούν να συμβάλουν σε αυτόν τον στρατηγικό στόχο εθνικού συμφέροντος». «Η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων, της ένταξης στην ΕΕ και του ΝΑΤΟ και είναι σαφές ότι για την επίτευξή τους είναι απαραίτητο να ξεπεραστεί το πρόβλημα με το όνομα» κατέληγε η χθεσινή η ανακοίνωση από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.