Άμεση επανέκδοση των εγγράφων τους υποσχέθηκε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, στους εργάτες γης της Νέας Μανωλάδας που ζούσαν στον καταυλισμό ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά.

Ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου έχει συλληφθεί και πλέον αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβάσεις του υγειονομικού και του οικοδομικού κανονισμού. Οι μετανάστες πάντως επέστρεψαν στον καταυλισμό που ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες, ψάχνοντας μέσα στα αποκαΐδια να βρουν κάτι που να μην έχει καεί.

Αυτό που επείγει, ωστόσο, είναι η αποκατάσταση των ταξιδιωτικών τους εγγράφων, καθώς για τους περισσότερους κάηκαν στη φωτιά που ξέσπασε. Ένα ακόμα ζήτημα που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί είναι αυτό της στέγασης.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά το υπουργείο Εργασίας μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα προχωρήσει σε ευρεία σύσκεψη, παρουσία όλων των φορέων για να αντιμετωπιστεί συνολικά το ζήτημα και να βρεθεί μια λύση.

Ο δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης, από την δική του πλευρά, έχει αναλάβει το θέμα της σίτισης και του ρουχισμού τους αφού όλα τα ρούχα τους έχουν καεί, ενώ μέχρι να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα της στέγασης θα τους δοθούν σκηνές για να μπορούν τουλάχιστον να κοιμούνται.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες της πυροσβεστικής για τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά, ενώ στην περιοχή βρίσκεται ήδη κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που λαμβάνει καταθέσεις από τους αλλοδαπούς που έμεναν στις παράγκες.

Αξίζει να αναφέρουμε, σύμφωνα με έγγραφο που αποκάλυψε το apokalypseis,  η πυροσβεστική υπηρεσία είχε προειδοποιήσει από το 2006 τις δικαστικές αρχές της Αμαλιάδας για τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς στον καταυλισμό των εργατών γης.