Θέση στο πιο ισχυρό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, το Συμβούλιο Ασφαλείας, θα έχει από το 2019 η Γερμανία.

Στην ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης έλαβε 184 ψήφους, σε σύνολο 193 και ήταν ένα από τα πέντε μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που εξελέγησαν, μαζί με το Βέλγιο, την Ινδονησία, τη Νότια Αφρική και τη Δομινικανή Δημοκρατία. Αυτές οι χώρες αντικαθιστούν τη Σουηδία, την Ολλανδία, την Αιθιοπία, τη Βολιβία και το Καζακστάν που θα αποσυρθούν στο τέλος του έτους.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας υπάρχουν πέντε μόνιμα και δέκα μη μόνιμα μέλη. Στην πρώτη «κατηγορία» είναι οι ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα, που έχουν το δικαίωμα του βέτο. Τα μη μόνιμα αλλάζουν κάθε δύο χρόνια.

«Η Γερμανία έχει τώρα ένα μεγάλο καθήκον και ευθύνη να αντιμετωπίσει», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο οποίος ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για να προωθήσει την υποψηφιότητα της χώρας του.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να είναι πιο ολοκληρωμένο», δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός Πρέσβης του ΟΗΕ, Κρίστοφ Χόισγκεν. «Πρέπει να αγωνιστεί για την πρόληψη των κρίσεων», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η δέσμευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι, μεταξύ άλλων, στην ημερήσια διάταξη της Γερμανίας, γράφει η εφημερίδα Die Zeit . «Εμείς δεν θα είμαστε σε θέση να επιβάλουμε πράγματα , αλλά θέλουμε ένα σαφές όραμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας» τόνισε ο Χόισγκεν.