Ο σεισμός του 2008 αποτελεί ένα από τα γεγονότα που είναι βαθιά χαραγμένο στη μνήμη των πολιτών της Δυτικής Αχαΐας.

Ο τ. Δήμαρχος Δύμης Διονύσης Γκοτσούλιας θυμάται όλα όσα έγιναν.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και να φέρουν εις πέρας μια πρωτοφανή κατάσταση.

Αναλυτικά αναφέρει:

Επανέρχονται σε όλους μας οι τραγικές μνήμες του ισχυρότατου και καταστροφικού σεισμού των 6,5 της κλίμακας Ρίχτερ. Ήταν 8η Ιουνίου και ημέρα Κυριακή, περίπου στης 3 το μεσημέρι. Ο σεισμός στην ουσία έμελλε να αποδιοργανώσει και να διαλύσει στην κυριολεξία τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής, για τα επόμενα χρόνια.

Δυο ανθρώπινες ζωές χαμένες, 400 σπίτια κατεδαφιστέα και 850 επισκευάσιμα. Τεράστιες ζημιές στις επιχειρήσεις, τόσο στον εξοπλισμό όσο και σε εμπορεύματα. Κι αυτά Μόνο στον Δήμο Δύμης. Ο Σεισμός κατέστρεψε τις υποδομές του Δήμου. (Δημαρχείο, σχολεία, δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, αντλιοστάσια, αποχέτευση ομβρίων, υδατόπυργοι, βιολογικός καθαρισμός, κοινοτικά καταστήματα, δημοτικός φωτισμός, δημοτικά κτήρια).

Η έκτακτη σύσκεψη

Ως Δήμαρχος εκείνη την περίοδο, συγκάλεσα εκτάκτως σύσκεψη στις 5.30μ.μ. Σε διάστημα δυο ωρών αυτοψίας με τους δημοτικούς συμβούλους στις τοπικές κοινότητες είχαμε μια πρώτη εικόνα των ζημιών. Στη πρώτη σύσκεψη έγινε παρόντων του υφυπουργού Παιδείας κ. Λυκουρέντζου, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασιας, του Γ. Γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Νομάρχη Αχαΐας κ. Κατσικόπουλου, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δημοσίων έργων κ. Κατσιγιάννη, στελεχών της Υπηρεσίας αποκατάστασης σεισμοπλήκτων και της Τ.Υ. Δ. Κ, καθώς και των επικεφαλής τόσο των σωμάτων ασφαλείας αλλά και των ενόπλων δυνάμεων.

Οι πρώτες ενέργειες

Ο Σεισμός του 2008 ήταν μια πρωτόγνωρη δοκιμασία. Μέσα μόνο σε λίγες ώρες σε άψογη συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, στήθηκαν αργά το βράδυ οι πρώτες σκηνές στο Εθνικό στάδιο. Μεταφέρθηκαν έως αργά το βράδυ στα ξενοδοχεία της περιοχής ηλικιωμένοι άστεγοι και ευπαθείς ομάδες. Μοιράσθηκαν περίπου 800 μερίδες φαγητού την ίδια μέρα σε διάφορα σημεία της Κάτω Αχαΐας και των χωριών, στον κόσμο που ξενυχτούσε σε πλατείες σχολεία και σε άλλους κοινόχρηστους χώρους.

Οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν ήταν άμεσες, σωστές και ιεραρχημένες. Για το λόγο αυτό συγκροτήθηκε μετά από πρόταση μου το συμβούλιο κρίσεων. Αυτό ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συλλογικότητα στις αποφάσεις μέσα από τις προτάσεις των ανθρώπων που συμμετείχαν ως εκπρόσωποι θεσμικών φορέων της πόλης. Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι υπήρξε και αθρόα συμμετοχή εθελοντών, για μεγάλο χρονικό διάστημα με μεγάλη συνεισφορά. Επίσης πρέπει να γίνει μνεία σε πολλές επιχειρήσεις της πόλης, αλλά και σε πολλούς Δήμους και φορείς, οι οποίοι συνέδραμαν στην κοινή προσπάθεια.

Προγραμματίσαμε λοιπόν να κινηθούμε ταυτόχρονα σε πολλά επίπεδα και ιεραρχήσαμε ως πρώτες προτεραιότητας τις εξής δράσεις:

Προστασία των ευπαθών ομάδων πληθυσμού και ειδικότερα στους πληγέντες που είχαν άμεση ανάγκη από στέγαση και σίτιση.
Καταγραφή όλων των ζημιών οικιών, επιχειρήσεων σε συνεργασία του ΤΑΣ και μέσα σε ελάχιστες ημέρες καταβολή των πρώτων χρημάτων.

Οριοθέτηση του Δήμου ώς σεισμόπληκτου και άμεση έκδοση της σχετικής ΚΥΑ(κοινή υπουργική απόφαση).

Καταγραφή όλων των ζημιών στις υποδομές του Δήμου. Αποκατάσταση ειδικότερα στα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης για λόγους προστασίας της Δημόσιας υγείας.

Τοποθέτηση των πρώτων κοντέινερ στους σεισμόπληκτους που τα σπίτια τους είχαν κριθεί κατεδαφιστέα. Σύνδεσή τους στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που δημιούργησε ο σεισμός στην σχολική στέγη και άμεσες ενέργειες σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων(ΟΣΚ) και κυρίως με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Ο σχεδιασμός για την λειτουργία των σχολείων από τον σεισμό του 2008

Σε δυο ημέρες είχαμε κάνει τον αρχικό σχεδιασμό, στο τι πρέπει να γίνει για να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία χωρίς προβλήματα τον Σεπτέμβριο και ταυτόχρονα τι έπρεπε να κάνει ο κάθε φορέας. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή, ψυχή και σώματι ένας άνθρωπος που δεν είναι σήμερα στην ζωή, ο Πρόεδρος του ΟΣΚ κ. Καλογήρου, που έκανε τα πάντα να γίνουν όλα ευκολότερα στην δύσκολη αυτή προσπάθεια.

Όλοι μας μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας. Δουλεύαμε ατελείωτες ώρες στην Νομαρχία, στον Δήμο, στον ΟΣΚ. Υλοποιήσαμε αυτό που σε όλους έδειχνε ακατόρθωτο, ώστε να είμαστε συνεπείς σε παιδιά και γονείς κάτι που πετύχαμε με την συμπαράσταση και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και των διευθυντών των σχολείων.

Άμεσες ενέργειες

Η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση ανέλαβε την επισκευή και συντήρηση των σχολικών μονάδων, την τοποθέτηση των αιθουσών. Ο Δήμος ανέλαβε να τα εξοπλίσει με τα απαραίτητα μέσα. Επιπλέον ανέλαβε να ανακατασκευάσει το 2ο Δημοτικό Σχολείο, αφού χρηματοδοτήθηκε από τον ΟΣΚ με 900.000 ευρώ παραδίδοντας τον επόμενο χρόνο ! (2009) ένα νέο και σύγχρονο κτήριο. Δεν αρκεσθήκαμε όμως μόνο σε αυτό. Προγραμματίσαμε να γίνουν δυο νέα υπερσύγχρονα σχολικά συγκροτήματα, το Γυμνάσιο και το 1ο Δημοτικό.

Το Γυμνάσιο αφού έγιναν όλες οι απαραίτητες μελέτες και με δεδομένο ότι υπήρχε ο χώρος. Δημοπρατήθηκε μέσα στο 2010 με προϋπολογισμό 4.200.000 ευρώ και παραδόθηκε προς χρήση μετά από δυο χρόνια.

Το 1ο Δημοτικό ιδιάζουσα περίπτωση, διότι θα έπρεπε να βρεθεί και κατάλληλος χώρος, εντός σχεδίου πόλεως με απαιτούμενο εμβαδόν άλλα και στον ίδιο γεωγραφικό χώρο που ήταν το παλαιό Δημοτικό σχολείο, (λειτουργεί ως Δημαρχείο σήμερα) και ταυτόχρονα να αποζημιωθεί.

Ομόφωνες αποφάσεις

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, η επιτροπή Σχεδίου Πόλεως και η επιτροπή Κρίσεων, αποφάσισε να μετατρέψει τον χώρο που είχε δεσμευθεί για λαϊκή αγορά και ένα τμήμα για Εκκλησία με εμβαδόν 4.200 τ.μ., βάση Σχεδίου Πόλεως, να μετατραπεί σε χώρο ανέγερσης 1ου Δημοτικού σχολείου.

Οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Δήμου, αφού εγκρίθηκαν από την περιφέρεια, τάχιστα σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, παρά τις ενστάσεις της αρμόδιας Επιτροπής του ΣΧΟΑΠ, δόθηκε το πράσινο φως και η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η Δημοτική αρχή κινήθηκε άμεσα και εξασφάλισε πίστωση 250.000 ευρώ το οποίο καταβλήθηκε στους δικαιούχους. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για την ανέγερση του νέου σχολικού συγκροτήματος που κοσμεί σήμερα την πόλη μας. Επίσης έγινε τοποθέτηση τριών(3) αιθουσών για την λειτουργία (πρώτη φορά) του 3ου Νηπιαγωγείου και την στελέχωσή του με το απαραίτητο προσωπικό.

Η Δημοτική αρχή επίσης προέβη σε πάρα πολλές άλλες ενέργειες από τον Ιουνίου του 2008 – 2010 και σε άλλους τομείς.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:

1. Μεταφορά του Παιδικού Σταθμού σε χώρο ο οποίος διαμορφώθηκε κατάλληλα στις Εργατικές Κατοικίες που λειτουργεί έως και σήμερα.
2. Αγορά χώρου που είχε δεσμευθεί για την ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού ποσού 250.000 ευρώ.
3. Έργα αποχέτευσης ύδρευση, ασφαλτόστρωσης στην περιοχή Ραστή, που ήδη είχαν αποζημιωθεί οι ιδιοκτήτες από τον Δήμο, με ποσό 1.200.000.
4. Κατασκευή πεζόδρομου στην Παραλιακή ζώνη των Νιφορεΐκων και κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης λόγω κατολισθήσεων.
5. Αποκατάσταση αγροτικού οδικού δικτύου και ασφαλτοστρώσεις 450.000 euro.
6. Προσθήκες αιθουσών για την λειτουργία των αγροτικών Ιατρείων στις τοπικές κοινότητες και πολλά άλλα μικρά και μεγαλύτερα έργα.

Ως επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Δυμαίων και Δήμαρχος Δύμης της περιόδου εκείνης, θα ήθελα να επισημάνω πως ειδικότερα σήμερα σε μια περίοδο βαθιάς, πρωτόγνωρης και παρατεταμένης κρίσης, ότι τέτοιες στιγμές πρέπει να τις προσεγγίζουμε με μια άλλη ματιά μακρυά από υπερβολές και ακρότητες. Ο Σεισμός του 2008 μας έφερε πιο κοντά σαν άνθρωπους.

Οφείλουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά, να γίνουμε περισσότερο ταπεινοί. Πιο σώφρονες. Να μην λειτουργούμε με όρους επικοινωνίας. Να είμαστε αθόρυβοι και αποτελεσματικοί. Να διαχειριζόμαστε με διαφάνεια το Δημόσιο Χρήμα. Να μην υποκύπτουμε στις σειρήνες του Λαϊκισμού και της Δημαγωγίας. Να μην είμαστε αλαζονικοί απέναντι στους πολίτες. Να ανταποδίδουμε σε κάθε ευκαιρία τη ευγνωμοσύνη μας απέναντι σε αυτούς που μας έδωσαν την ευκαιρία με την ψήφο τους να τους υπηρετήσουμε και να μην τους χωρίζουμε σε Πατρίκιους και Πληβείους.

Τότε μόνο πιστεύω ότι θα έχουμε επιτελέσει ως ένα βαθμό το καθήκον μας, ώστε να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο μας !!!
Φωτογραφίες από τον καταστροφικό σεισμό, καταλήγει ο κ. Γκοτσούλιας.

Δείτε φωτογραφίες του westcity από τον καταστροφικό σεισμό:


Ο σεισμός βρήκε άλλους στην παραλία, άλλους τους έπιασε στον ύπνο, άλλους στην εργασία και άλλους την ώρα που γλεντούσαν. Δύο γάμοι έμειναν στη μέση και μετά από μερικές μέρες κυκλοφόρησαν στο youtube βίντεο με τους συμμετέχοντες στα γλέντια που είχαν στηθεί να τρέχουν για να γλιτώσουν.

Από τον σεισμό του 2008 δεκάδες άτομα πήγαν στο νοσοκομείο ενώ μεγάλες ζημιές έγιναν στην Κάτω Αχαΐα και σε χωριά της Δυτικής Αχαΐας. Άφησε πίσω του δύο θύματα, έναν 55χρονο άνδρα τον Ανδρέα Μπακούλια που χτυπήθηκε από σκέπαστρο που κατέρρευσε και μία 80χρονη γυναίκα την Μαρίνα Πετροπούλου που έπαθε ανακοπή καρδιάς και κατέληξε στο νοσοκομείο.

Δείτε βίντεο από τους δύο γάμους που έμειναν στη μέση λόγω του χτυπήματος από τον Εγκέλαδο, παίρνοντας μία γεύση από τον πανικό που είχε επικρατήσει, με την ευχή βέβαια να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές.