Διαστάσεις Βιβλικής καταστροφής έχει λάβει η κατάσταση στη Γουατεμάλα, καθώς οι τοπικές αρχές δήλωσαν και επισήμως την αδυναμία τους να ελέγξουν τις συνέπειες από την έκρηξη του ηφαιστείου, δίνοντας εντολή και στα συνεργεία διάσωσης να αποχωρήσουν από τις περιοχές που έχουν πληγεί, για λόγους ασφαλείας.

Η απόφαση της κυβέρνησης κρίθηκε αναγκαία, καθώς κινδύνευε άμεσα η ζωή των διασωστών, καθώς και απλών πολιτών που αναζητούσαν τους δικούς τους ανθρώπους. Από την άλλη, το γεγονός ότι σχεδόν 200 αγνοούμενοι αφήνονται στο έλεος της φύσης και του τεράστιου αυτού φαινομένου, καθιστά σκληρή την απόφαση της κυβέρνησης, η ηγεσία της οποίας προφανώς έκρινε ότι δεν υπάρχουν ελπίδες για όσους δεν έχουν εντοπιστεί έως τώρα.

Η λίστα των νεκρών από την έκρηξη του Φουέγο αριθμεί ήδη 99 άτομα Φουέγο, ενώ ξεπερνούν τους 200 οι αγνοούμενοι. «Η δραστηριότητα συνεχίζεται» στο ηφαίστειο και «η πιθανότητα (...) νέων πυροκλαστικών ροών τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες δεν μπορεί να αποκλειστεί, κατά συνέπεια συνιστάται να μην παραμένουν οι πολίτες στην περιοχή που πλήττεται», τόνισε το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας της Γουατεμάλας. Το Ινστιτούτο εξάλλου προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου κατολισθήσεων, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες.

Οι αρχές είχαν ειδοποιηθεί 7 ώρες πριν την έκρηξη

Εντωμεταξύ αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη από την τοπική εφημερίδα El Periodico ότι οι αρχές της χώρας είχαν ενημερωθεί επτά ώρες πριν την πρώτη έκρηξη του ηφαιστείου αλλά δεν έκαναν το παραμικρό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στις 6 τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής το Εθνικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο ενημέρωσε την Εθνική Επιτροπή Φυσικών Καταστροφών ότι επίκειται έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο. Οι σεισμολόγοι, μάλιστα, έστειλαν άλλες δύο προειδοποιήσεις μέχρι την τελική έκρηξη του ηφαιστείου, χωρίς όμως κανείς να λάβει τις ενημερώσεις τους υπόψη.