Οι εργασίες που έγιναν στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχει κάνει φέτος ο δήμος, σε έναν χώρο σημαντικό για τα πολιτιστικά δρώμενα αυτής της πόλης, στον οποίο δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις εδώ και πολλά χρόνια, λόγω της ιερότητας του. 

Ένα ιερό μνημείο της αχαϊκής πρωτεύουσας και της ιστορίας της που όμως λόγω αυτών των στοιχείων κανείς από τους φορείς δεν τολμούσε να αγγίξει, μη αναλαμβάνοντας την ευθύνη. Ο δήμος ανέλαβε την ευθύνη και προχώρησε στις εργασίες αυτές με υλικά δικά του.

Το κυριότερο μέρος των εργασιών έγινε από τους εργαζόμενους οχταμηνίτες στα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ. Οι εργασίες αυτές αναβαθμίζουν πλέον το Ρωμαϊκό Ωδείο σε επίπεδο υπηρεσιών, κάνοντας το μνημείο αυτό πιο "βολικό" στους θεατές, στους ηθοποιούς και στους καλλιτέχνες.

Το κυριότερο μέρος των εργασιών αφορά την ολική ανακαίνιση των ξύλινων δαπέδων, τόσο πάνω στη σκηνή, όσο και στους περιμετρικούς διαδρόμους, τις σκάλες, αλλά και τα παρασκήνια.

Παράλληλα έγινε πλήρης ανακαίνιση με σύγχρονα υλικά στις τουαλέτες και στα καμαρίνια, στοιχεία που δεν υπήρχαν πριν και είχε αποτελέσει θέμα για αρκετούς ηθοποιούς και καλλιτέχνες που αναγκαστικά άλλαζαν πίσω από... κουρελούδες, κάτι που δεν ήταν και η καλύτερη εικόνα για ένα μνημείο τόσο σημαντικό για την Πάτρα.

Σημαντική δουλειά έγινε και στο ηλεκτρολογικό δίκτυο του μνημείου με πλήρης αντικατάσταση του παλιού συστήματος με φώτα ασφαλείας και προβολείς νέας τεχνολογίας (Led), αλλά και την αντικατάσταση του εξωτερικού (χαμηλού) φωτισμού ασφαλείας, όπως και την αλλαγή όλων των προβληματικών πινάκων.


Αυτό που θα πρέπει να εκτιμηθεί και να τονιστεί είναι ότι ο δήμος δεν είχε καμία αρμοδιότητα για παρεμβάσεις και αναβαθμίσεις στο συγκεκριμένο μνημείο, η συντήρηση του οποίου είναι υποχρέωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και των αντίστοιχων Εφορειών.

Προχώρησε όμως στις εργασίες, καθώς ήταν απαραίτητο να γίνουν, αφού πήρε το πράσινο φως από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ αξίζει να τονίσουμε ότι η εφορεία Αρχαιοτήτων βρισκόταν καθ' όλη την διάρκεια των εργασιών στο χώρο και επόπτευε την πορεία τους.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι στην παρουσίαση που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης από τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη και τους αντιδημάρχους,  η Τμηματάρχης Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πάτρας, Γεωργία Αλεξοπούλου, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για αποτέλεσμα των εργασιών στο μνημείο. 

Πλέον οι Πατρινοί θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις και εκδηλώσεις πολιτισμού που θα φιλοξενηθούν όλους αυτούς τους καλοκαιρινούς μήνες στο Ρωμαϊκό Ωδείο, σε έναν χώρο ανακαινισμένο, διαμορφωμένο κατάλληλα για να αναδείξει την ιερότητα και την αρχαιολογική αξία του μνημείου.