Η Πάτρα ήταν και είναι ακόμα σε ένα βαθμό μια ιδιαίτερη πόλη στην αρχιτεκτονική της.

Κύριο στοιχείο της ιδιαιτερότητας της αυτής είναι τα νεοκλασικά της κτίρια. Ένα ακόμα στοιχείο που σχετίζεται βέβαια με την νεοκλασική αρχιτεκτονική έχει να κάνει με τα ιδιαίτερα και ξεχωριστά μπαλκόνια της.

Τα μπαλκόνια των νεοκλασικών αυτών κτιρίων που κάποτε χαρακτήριζαν το κέντρο και τις γειτονιές της Πάτρας. Πρόκειται για μικρά μπαλκονάκια που ίσα που χωρούν δύο άτομα, δύο καρέκλες και ένα τραπεζάκι για τον καφέ και έχουν θέα κυρίως προς την θάλασσα και τον Πατραϊκό.

Είναι έτσι φτιαγμένα για να δίνουν τη δυνατότητα στο ανθρώπινο μάτι να θαυμάσει το γαλάζιο και τις αποχρώσεις του ήλιου τα δειλινά, αλλά και να χαζέψουν στον ορίζοντα, μέσα από τις μικρές χαραμάδες που δημιουργούν στο βάθος οι γωνίες αυτής της πόλης.

Πολλά από αυτά, ειδικότερα εκείνα που βρίσκονται σε πλούσια νεοκλασικά αρχιτεκτονικά έχουν ταυτόχρονα περίτεχνες επισκευές στα κάγκελα τους θυμίζοντας στον παρατηρητή την αίγλη και το κύρος που είχαν αυτά τα αρχοντικά, αλλά και το ύφος που είχε το είδος αυτής της αρχιτεκτονικής.

Τα περισσότερα έχουν πέτρινες ή και μαρμάρινες βάσεις, αλλά και ιδιαίτερες τεχνικές με ανάγλυφα που δίνουν μία σπάνια αισθητική, κοσμώντας το κτίριο και κάνοντας το ακόμα πιο όμορφο στα μάτια του παρατηρητή.

Τα μπαλκόνια της Πάτρας είναι ιδιαίτερα και αποτελούν σίγουρα ένα ξεχωριστό κομμάτι για έναν περιηγητή ή επισκέπτη αυτής της πόλης για να ερευνήσει, να θαυμάσει ή ακόμα και να φωτογραφίσει.

Οι φωτογραφίες είναι του Κώστα Πλέσσα: