Mεγάλη έκταση έχει πάρει και στην Κρήτη το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου airbnb. Υπολογίζεται ότι πλέον υπάρχουν χιλιάδες οικίες που διατίθενται προς ενοικίαση με αυτό τον τρόπο όχι μόνο στις πόλεις αλλά πλέον και τα χωριά. Η μίσθωση σε μικρούς οικισμούς βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση από τους υποψήφιους πελάτες που ζητούν λίγες ημέρες ξεκούρασης και ταυτόχρονα να γνωρίσουν την Κρητική φύση.

Τα τελευταία 2 χρόνια η μόδα της ενοικίασης σπιτιών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχει επεκταθεί και εκτός αστικών ιστών ενώ το νέο στοιχείο από την φετινή χρονιά είναι το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες προχώρησαν σε ανακαινίσεις των σπιτιών τους που μπορεί να διαθέτουν στα χωριά τους και ενδεχομένως μέχρι σήμερα να μην χρησιμοποιούσαν προκειμένου να τα νοικιάσουν όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και άλλες εποχές του χρόνου.

Σε πολλές δε περιπτώσεις, όπως δήλωσαν στο Ράδιο Κρήτη και στο ekriti.gr εκπρόσωποι του οικοδομικού κλάδου, ημιτελείς κατοικίες ή παλιές κατοικίες που λόγω της κρίσης είχαν αφεθεί στην τύχη τους τώρα ολοκληρώνονται και αναπαλαιώνονται ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων ενοικιαστών, δίνοντας παράλληλα και δουλειά στα ξεχασμένα επαγγέλματα της οικοδομής. Η μίσθωση τέτοιων κατοικιών σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αποφέρει εισόδημα μεγαλύτερο και από ενοικιάσεις σε πόλεις όπως το Ηράκλειο.

Παράγοντες της αγοράς από το μεσιτικό χώρο μιλώντας στο ekriti, επεσήμαναν μάλιστα ότι στις προτιμήσεις των ξένων αλλά και Ελλήνων ενοικιαστών που θέλουν να κάνουν οικονομικές διακοπές βρίσκονται παραδοσιακά ορεινά χωριά του Ηρακλείου του Λασιθίου του Ρεθύμνου, των Χανιών και αλλού , δηλαδή περιοχές που δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται κοντά σε παραλίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι υποψήφιοι ενοικιαστές ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους τουρισμού ενώ το φυσικό περιβάλλον παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κάθε επιλογή.

Το ερώτημα είναι πόσα από αυτά τα ακίνητα είναι καταχωρημένα στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων, όπως προβλέπεται από το σχετικό νόμο. Δεν είναι απαραίτητο αυτά τα σπίτια να νοικιάζονται μέσω της airbnb της booking ή όποια άλλης πλατφόρμας. Συνεπώς η παραοικονομία ανθεί. Θα πρέπει όμως όλοι οι υπόλοιποι που νοικιάζουν σπίτια μέσω πλατφόρμας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί , όπως επεσήμανε στο ekriti o πρόεδρος των φοροτεχνικών του Ηρακλείου κ.Παύλος Μπαριτάκης καθώς η εφορία καραδοκεί και μπορεί να πέσουν στο δόκανο με μια απλή έρευνα μέσω διαδικτύου και στη συνέχεια με τις διασταυρώσεις.

Στο γεγονός των διασταυρώσεων δίνει έμφαση και ο Πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων Νομού Ηρακλείου «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» Γιώργος Χριστοδουλάκης ο οποίος δηλώνει στο ekriti ότι ο νόμος δίνει το δικαίωμα σε ιδιώτες που δεν είναι καν επιχειρηματίες να νοικιάζουν τις κατοικίες τους χωρίς καμιά προδιαγραφή, πιστοποίηση ή έλεγχο. Την ίδια στιγμή, οι 21.960 επιχειρήσεις που είναι μέλη του ΣΕΤΚΕ και φέρουν το ειδικό σήμα του ΕΟΤ λειτουργούν ακολουθώντας κατά γράμμα τους κανόνες του αρμόδιου υπουργείου. Όλη αυτή η κατάσταση λειτουργεί σε βάρος του δικού μας κλάδου, αλλά μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει πρόβλημα και στον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και στην εθνική οικονομία γενικότερα.

Στόχος είναι, επισημαίνει, όλα τα καταλύματα να κατοχυρώσουν τον διακριτικό τους τίτλο, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον έλεγχο της νομιμότητας των καταλυμάτων που προβάλλονται διαδικτυακά, αλλά και για τη φορολογική σύνδεση του επιχειρηματία με το διαφημιζόμενο κατάλυμα.

Πηγή: ekriti