Ένα από τα ζητήματα που πονά αρκετά τους Πατρινούς πάνω στο θέμα των νεοκλασικών κτιρίων, τα περισσότερα εκ των οποίων κατεδαφίστηκαν, είναι και αυτό της αρχιτεκτονικής της πλατείας Γεωργίου. Της κεντρικής πλατείας της Πάτρας.

Μπορεί σήμερα η πλατεία Γεωργίου με τον τρόπο που έχει ανακαινιστεί να μην το θυμίζει σε τίποτα, όμως ήταν φτιαγμένη και δομημένη για να ταιριάζει αρμονικά με το πλήθος των νεοκλασικών κτιρίων που υπήρχε γύρω της.

Δέσποζε φυσικά το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων. Δεν ήταν όμως μόνο του. Υπήρχαν και αρκετά ακόμα νεοκλασικά γύρω από την πλατεία Γεωργίου, ορισμένα όμως εκ των οποίων κατεδαφίστηκαν εξαιτίας της νοοτροπίας που εφάρμοζε η Χούντα.

Η δικτατορία στο ζήτημα της άναρχης πολεοδομίας και των νέων πολυκατοικιών που ανεγέρθηκαν κατά τη διάρκεια της επταετίας έκανε σημαντικό κακό, όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Στην Πάτρα κατά τη διάρκεια της επταετίας κατεδαφίστηκαν πολλά από τα νεοκλασικά κτίρια της πόλης για να φτιαχτούν στην θέση τους πολυκατοικίες.


Η φωτογραφία που ανέβασε στην σελίδα “Patras Memories - Αναμνήσεις από την παλιά Πάτρα” ο Άρης Μπετχαβάς είναι ένα ντουκουμέντο. Στην εικόνα βλέπουμε την πλατεία Γεωργίου το καλοκαίρι του 1967, το πρώτο χρόνο της επταετίας, διακρίνοντας στο βάθος τα μπετά του έκτου ορόφου στην δεύτερη πολυκατοικία που διεκδικούσε ζωτικό χώρο ανάμεσα στα δύο εμβλήματικά νεοκλασικά της πλατείας.

Τα δύο αυτά νεοκλασικά θα μείνουν ευτυχώς ανέπαφα έως σήμερα. Όχι όμως κάποια άλλα που βρίσκονταν γύρω από την πλατεία και δυστυχώς γι' αυτά, αλλά και για την κεντρική πλατεία της Πάτρας, δεν στάθηκαν τόσο τυχερά...

(Η φωτογραφία είναι από το Αρχείο Γεωργίου Μπακούρου - Liza's Photographic Archive of Greece).