"Πόρτα" έδωσε στον δήμο το Σκαγιοπούλειο Ίδρυμα σε ότι αφορά την μεταστέγαση του συλλόγου ΑΣΤΟ, σε κτίριο του ιδρύματος και συγκεκριμένα σε αυτό που φιλοξενούνταν παλιότερα το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης της Πάτρας.

Ο ΑΣΤΟ (Αντιεφησυχαστικός Σύλλογος Τωρινών Ονειροπόλων) είναι ένας σύλλογος με μεγάλη προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της Πάτρας, έχοντας στις τάξεις του δεκάδες ομάδες που δραστηριοποιούνται πάνω σε διάφορα θέματα καλλιτεχνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

Ο σύλλογος αυτός στεγαζόταν όλα αυτά τα χρόνια στο κτίριο της Μανιακίου από το οποίο όμως πρέπει να φύγει αφού από την στιγμή που παραχωρήθηκε στον δήμο, αυτός θέλει να το μετατρέψει σε δημοτικό παιδικό σταθμό, ανακουφίζοντας με αυτόν τον τρόπο πάνω από 200 οικογένειες που πρόκειται να στείλουν εκεί τα παιδιά τους.

Το έργο πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, όμως ταυτόχρονα θα πρέπει να δοθεί και στον ΑΣΤΟ ένας χώρος για να συνεχίσει και αυτός το δικό του πολύτιμο έργο. Η πρόταση που είχε γίνει από τον δήμο για την μεταφορά του σε κτίριο του Σκαγιοπούλειου Ιδρύματος έγινε αποδεκτή από τον ΑΣΤΟ.

Το Σκαγιοπούλειο Ίδρυμα όμως αντί να την δεχθεί αφού θα ήταν μια λύση που όχι μόνο θα έβγαζε από το αδιέξοδο τον ΑΣΤΟ και τον δήμο, αλλά θα έδινε ζωή σε ένα κτίριο που αυτή τη στιγμή είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, μη αξιοποιήσιμο, ζητάει να του δίνεται κάθε μήνα ένα μίσθωμα της τάξεως των 5.000 ευρώ.

Νούμερο που ασφαλώς και είναι απαγορευτικό για τα οικονομικά δεδομένα του δήμου. Και αυτό την στιγμή που αρκετές φορές στο παρελθόν τα συνεργεία του δήμου έχουν παρέμβει και έχουν καθαρίσει το πάρκο του ιδρύματος το οποίο μάλλον δεν μπορεί να συντηρηθεί από το ίδιο το Σκαγιοπούλειο, με αποτέλεσμα ο χώρος αυτός να είναι μέσα στην παρακμή.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι τι θα γίνει με τον ΑΣΤΟ που αφενός πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει και αφετέρου πρέπει να φύγει από το κτίριο της Μανιακίου το οποίο χρειάζεται να είναι έτοιμο την νέα σχολική χρονιά.