Κάθε γωνιά της Ελλάδας, βγάζει από το χώμα της «θησαυρούς».

Αγαθά με γεύση και θρεπτική αξία, πολύτιμα για τον οργανισμό μας. Κάθε φορά που ταξιδεύουμε σε μέρη της Ελλάδος, έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τοπικά προϊόντα, η φήμη των οποίων είναι ξακουστή ακόμα και εκτός ελληνικών συνόρων. Είναι μοναδική εμπειρία να γεύεσαι ένα αγαθό από την πόλη, το χωριό, ή το νησί που έχει το προνόμιο να το παράγει με ανώτερη ποιότητα.

Όσοι έχουν ταξιδέψει ή ζουν στη Νάξο, έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν όλη την νοστιμιά και την θρεπτική αξία της πατάτας.

Τα οφέλη της πατάτας αναρίθμητα: είναι πηγή καλίου και μαγγανίου, βιταμίνης C και Β6, περιέχει ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, είναι χορταστική, θρεπτική, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη, και δίνει ενέργεια.Τι είναι όμως αυτό που κάνει τις πατάτες της Νάξου, -ένα από τα βασικότερα τοπικά της προϊόντα-, ξακουστές και μοναδικά γευστικές;

Σύμφωνα με το naxos, η παραγωγή της πατάτας γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στη Νάξο λόγω των μεγάλων ποσοτήτων –τόσο υπόγειου, όσο και υπέργειου- νερού, του εύφορου εδάφους της (σσ καθώς παρατηρήθηκε ότι οι πατάτες αυξήθηκαν εκεί όπου οι αγελάδες έβοσκαν- η κοπριά των ζώων έκανε το έδαφος πιο γόνιμο και τις πατάτες πιο μεγάλες και γευστικές) και των κλιματολογικών συνθηκών της.

Η καλλιέργεια της πατάτας συνδέεται και με την τυροκομία. Αφού η κοπριά των αγελάδων ήταν ένα πολύ καλό λίπασμα που έφερε ανάπτυξη για την πατάτα στο νησί, έτσι δεν άργησε να έρθει και η ανάπτυξη της αγελαδοτροφίας και κατ’επέκτασιν της τυροκομίας.

Η καλλιέργεια της πατάτας ξεκίνησε στη Νάξο το 1700. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1950, το νησί έγινε το επίσημο κέντρο παραγωγής πατατόσπορου στην Ελλάδα.