Γράφει τραγούδια και η μουσική είναι πλέον ένα από τα κυρίαρχα πράγματα στην ζωή του. Οι στίχοι του είναι βγαλμένοι μέσα από την καθημερινότητα, τον αγώνα της επιβίωσης, τον έρωτα, τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους και τις δικές του ανησυχίες για το αύριο.

Ο Άγγελος Butller μας ξάφνιασε όμορφα με το single που κυκλοφόρησε πριν από ένα μήνα περίπου, το «Τώρα μπορείς». Είναι το τρίτο τραγούδι από τότε που (εδώ και ένα χρόνο περίπου) αποφάσισε να προχωρήσει σε μία σόλο πορεία. Ο ίδιος όπως μας λέει έχει και άλλα τραγούδια να μας παρουσιάσει.

Είναι σίγουρα ένας από τους εκπροσώπους της ολοένα και ανερχόμενης ραπ μουσικής σκηνής της Πάτρας και αποτελεί ένα μέρος του ρεύματος εκείνου που θέλει την χιπ χοπ κουλτούρα να έχει αγκαλιαστεί και από ένα σημαντικό μέρος της νεολαίας αυτής της πόλης.

Μιλήσαμε μαζί του, σε μια συζήτηση ανοικτή χωρίς ερωτήσεις και απαντήσεις, με σκοπό να μας βάλει στη φιλοσοφία των τραγουδιών του, να μας αποκαλύψει τα όνειρα και τα σχέδια που έχει, έχοντας όμως ως απώτερο στόχο να πάρουμε και εμείς μα γεύση από αυτό το ρεύμα της ραπ που εκφράζει πλέον ένα μεγάλο κομμάτι της εναλλακτικής και ανεξάρτητης μουσικής.



BUTLER - "Τώρα Μπορείς" [Official Music Video]

*«Το να πω ότι γράφω μουσική ραπ δεν είναι ένα τόσο απλό πράγμα όσο ακούγεται. Προσπαθώ όμως με τα τραγούδια μου να την προσεγγίσω, με ένα δικό μου τρόπο, όπως κάνουμε άλλωστε όλοι. Ο τρόπος αυτός είναι καθαρά προσωπικός για τον καθένα. Έτσι και για μένα».

@«Το Mainstream δεν είναι κακό, ούτε το κατηγορώ. Το έχω κάνει άλλωστε όταν ήμουν πιο μικρός, σε μια πιο νεαρή ηλικία. Το να γράψεις καλό mainstream που να ακούγεται δηλαδή και να γίνει επιτυχία, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, είναι δύσκολο. Όμως όλοι αυτοί οι όροι είναι υποκειμενικοί και ουσιαστικά προσδίδουν ταμπέλες που εμένα δεν με ενδιαφέρουν και τόσο...». 

*«Με βάση αυτά που ξέρω και έτσι όπως έχω καταλάβει εγώ το όλο πράγμα η ραπ είναι ένα είδος μουσικής, έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την μουσική. Αυτό που λέμε χιπ χοπ είναι ένας τρόπος ζωής που μουσικά εκφράζεται μέσα από την ραπ και τις όποιες μορφές έχει». 

&«Μέσα από τα τραγούδια που γράφω, αυτό που προσπαθώ να βγάλω, σε αυτή την περίοδο της ζωής μου είναι τον Άγγελο. Τα τραγούδια δηλαδή αυτά να αρέσουν πρώτα σε μένα και να με εκφράζουν. Κοιτάζω να είναι σε όλα τους προσεγμένα στο beat, στους στίχους, στην παρουσίασή τους, αποφεύγοντας τους δυνατούς ήχους. Μπορεί κάποια να είναι πιο σκοτεινά, μπορεί κάποια άλλα να είναι πιο χαρούμενα, όμως πάνω από όλα θέλω να είναι εγώ». 

>«Έμπνευση μπορεί να είναι το οτιδήποτε. Η καθημερινότητα, κάτι που συναντάς στον δρόμο και σου δίνει την σπίθα για να γράψεις κάτι όμορφο. Δεν υπάρχουν κανόνες και μέτρα πάνω στην έμπνευση. Είναι απλά η στιγμή που θα σου έρθει, τότε που θα πρέπει να μην την αφήσεις να σου φύγει και να την κάνεις τραγούδι».



BUTLER ft. Πολυξένη Λυκούδη -"Πόλη Ξένη" [Official Lyric Video]

Γράφω στίχους από μικρός, από 11 χρονών. Άναρχα πράγματα, ότι μου ερχόταν στο μυαλό, όμως ήταν ένας τρόπος έκφρασης για μένα το χαρτί. Από τότε βέβαια δεν γράφω τα ίδια πράγματα. Όμως ορισμένα με εκφράζουν ακόμα και τώρα. Ο δικός μου κόσμος, το πρώτο single που έβγαλα όταν ξεκίνησα σόλο, πριν από ένα χρόνο, το είχα γράψει όταν ήμουν 20 χρονών. Το παρουσίασα όμως μετά από χρόνια σαν ένας τρόπος γνωριμίας με το κοινό».

^«Το Butler είναι ένα nick name που έδωσα εγώ στον εαυτό μου. Ταυτίστηκα μαζί του μέσα από μία ταινία που είχα δει παλιότερα, μέσα από την δουλειά μου αφού εργάζομαι χρόνια στο χώρο της εστίασης και έτσι όταν ξεκίνησα σόλο αποφάσισα να με βαφτίσω. Δεν ξέρω ίσως να κρύβει και άλλη διάθεση. Όλοι θέλουν να είναι πρώτοι και να είναι βασιλιάδες. Ε, εγώ έγινα butler, είναι κάτι πιο ταπεινό και μου αρέσει». 

*«Στο ραπ για μένα σημαντικό είναι ο αυθορμητισμός και η αμεσότητα. Όταν γράφω κάτι δεν το αναλύω, ούτε το επεξηγώ, το γράφω έτσι όπως μου έρχεται. Προσπαθώ να βελτιώνομαι όταν ραπάρω και το δουλεύω αυτό συνεχώς για να μπορώ να γίνομαι καλύτερος. Έχω την εντύπωση και θεωρώ ότι μπορώ να εξελίσσομαι και αυτό είναι σημαντικό για μένα».

@«Είμαι μέσα στο σκηνικό της κρίσης, πώς γίνεται να μην εμπνέομαι από αυτό. Η ζωή έχει γίνει ένας αγώνας επιβίωσης για όλους, Χρειάζεται να δουλεύω οχτώ και δέκα ώρες την ημέρα ίσα για να μένω σε ένα σπίτι και να έχω ένα πιάτο φαγητό. Δεν βρήκα τίποτα έτοιμο. Όμως και μην ήμουν μέσα στο σκηνικό, πάλι πιστεύω ότι θα μου έδινε ένα βήμα έμπνευσης. Θα με επηρέαζε».

^«Το youtube έχει δώσει ένα βήμα ελευθερίας στους νέους μουσικούς που πλέον δεν χρειάζεται να ακολουθούν τις κατευθύνσεις που έδιναν οι δισκογραφικές εταιρίες. Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα στους μουσικούς να παρουσιάζουν δουλειές που τους εκφράζουν. Έχει φέρει βέβαια και ορισμένα κακά το youtube. Όμως αυτό το καλό είναι σημαντικό για τους νέους μουσικούς».



BUTLER - "Στο μυαλό μου" [Official Lyric Video]

Η ραπ στην Πάτρα θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια έχει να παρουσιάσει παιδιά που έχουν κάνει αξιόλογη δουλειά, έχοντας ο καθένας τα δικά του βιώματα και την δική του άποψη πάνω στην μουσική αυτή. Πιστεύω ότι το πράγμα είναι σε ανοδική πορεία και έτσι θα συνεχιστεί».

*«Το μεγάλο πρόβλημα στην Πάτρα για μένα είναι οι μουσικές σκηνές που δεν έχει. Βγαίνουν καλλιτέχνες που δεν μπορούν να παρουσιάσουν τις δουλειές τους ζωντανά στο κοινό. Στις άλλες μεγάλες πόλεις δεν ισχύει αυτό. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη ο κόσμος είναι περισσότερος, άρα ακούει περισσότερος κόσμος ραπ και οι καλλιτέχνες μπορούν πιο εύκολα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους».

Έχω όνειρα και σχέδια για τη μουσική, αλλά πάνω από όλα είμαι ρεαλιστής. Είναι δύσκολο να ζήσεις μέσα από τη ραπ και τα τραγούδια. Έτσι αυτό που με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή πάνω από όλα είναι να γράφω και είμαι σε περίοδο που ετοιμάζω τουλάχιστον πέντε κομμάτια. Γράφω για μένα, χωρίς να σχεδιάζω για το αύριο. Και ότι προκύψει...».