Ο Μάξιμος Μουμούρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ο πατέρας του κατάγεται από την Κέρκυρα και η μητέρα του από την Ιταλία. Ο ίδιος μιλάει άπταιστα ιταλικά, ενώ το όνομα του προέρχεται από το ιταλικό όνομα Μαξιμιλιανός.

Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Βεάκη και έχει λάβει μέρος σε πολλά τηλεοπτικά σίριαλ, θεατρικές παραστάσεις αλλά και κινηματογραφικές ταινίες. Είναι παντρεμένος με τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου, και έχουν μαζί τρεις κόρες. 

Αυτή την περίοδο ο Μάξιμος Μουμούρης πρωταγωνιστεί στην παράσταση "Η Μεγάλη Χίμαιρα" του Μ. Καραγάτση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου. Πρόκειται για ένα έργο που αγαπήθηκε όσο λίγα την τελευταία δεκαετία. Μετά από τρεις θριαμβικές σεζόν, αμέτρητες διακρίσεις και βραβεία, και 100.000 θεατές, ταξιδεύει σε Ελλάδα και το εξωτερικό και έρχεται στην Πάτρα για 3 παραστάσεις, την Τετάρτη 30/5: 17:00 και 20:30 και την Πέμπτη 31/5: 20:30 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών.

Με αφορμή, λοιπόν, τον ερχομό του ηθοποιού στην πόλη, επικοινωνήσαμε μαζί του και μιλήσαμε για την παράσταση, την τηλεόραση, αλλά και το νέο project που ετοιμάζει.

Πάμε να δούμε τι είπε στο patrasevents.gr:


"Έχει γίνει μια μεταφορά, πολύ σαφής"

P.E.: Πείτε μας δυο λόγια για την παράσταση "Η Μεγάλη Χίμαιρα". Τι πραγματεύεται;

Μ.Μ.: "Το μυθιστόρημα του Καραγάτση. Την ιστορία μιας Γαλλίδας, η οποία έρχεται στην Ελλάδα, κάνει οικογένεια και προσπαθεί να εγκλιματιστεί. Είναι μέσα στην τριλογία του Καραγάτση για το ξένο στοιχείο σε μια άλλη πατρίδα, όπως είναι η Μαρίνα Μπαρέ στη "Μεγάλη Χίμαιρα", ο Συνταγματάρχης Λιάπκιν και ο Γιούγκερμαν. Ουσιαστικά, προσαρμόζει το ξένο στοιχείο σε ένα νέο στοιχείο, όπως είναι και η πρωταγωνίστρια εδώ, η οποία έχει ένα δύσκολο παρελθόν, όντας ορφανή. Γνωρίζει έναν Έλληνα και τον ακολουθεί μέχρι την Ελλάδα και ενώ φαινομενικά φαίνεται να εγκλιματίζεται, αφού το όνειρό της έχει γίνει πραγματικότητα, ο ερχομός στην Ελλάδα, τα ιδανικά της και αυτό που είχε στο μυαλό της γι' αυτή τη χώρα, αλλά τελικά κάτι αλλάζει στην πορεία. Το DNA είναι πάντα DNA, το κακό στοιχείο έρχεται και συναντάει το ρομαντικό και διαλύονται τα πάντα".

P.E.: Πρόκειται για ένα έργο που έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται;

Μ.Μ.: "Νομίζω ότι είναι μια πολύ καθαρή αφήγηση του μυθιστορήματος. Έχει γίνει μια μεταφορά, πολύ σαφής. Είναι τόσο δυνατή η ιστορία του Καραγάτση και τα στοιχεία που έχουν κρατηθεί πολύ ισχυρά, ώστε να μην πέσει καθόλου το ενδιαφέρον του θεατή. Είναι, θα έλεγα, πολύ εύληπτο".

P.E.: Το Πατρινό κοινό ήδη "αγκάλιασε" την παράσταση πριν παιχτεί, αφού προγραμματίστηκε μια έξτρα εμφάνιση. Τι έχετε να πείτε γι' αυτό;

Μ.Μ.: "Αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Κάθε φόρα που πηγαίνουμε κάπου και μπαίνουν έξτρα παραστάσεις, ναι μεν είναι έξτρα κόπος, αλλά είναι πολύ ευχάριστο, γιατί κάθε φορά που έχεις κόσμο στο θέατρο, γεμίζεις με ικανοποίηση και αισιοδοξία ότι "πάμε καλά"".


"Έκανα καλά που ασχολήθηκα με την υποκριτική"

P.E.: Τι σας γέννησε την επιθυμία να ασχοληθείτε εξαρχής με την υποκριτική;

Μ.Μ.: "Δεν ξέρω, να σου πω την αλήθεια. Μπήκα σχετικά μικρός στο χώρο, δηλαδή 20 χρονών πήγα στη σχολή. Αλήθεια, δε θυμάμαι γιατί, αλλά ξέρω ότι έκανα καλά".

P.E.: Έχετε συμμετάσχει σε πολλά θεατρικά έργα, διαφορετικά μεταξύ τους. Υπάρχει κάποιος ρόλος που ονειρεύεστε κάποια μέρα να ερμηνεύσετε στο θέατρο;

Μ.Μ.: "Όχι για να είμαι ειλικρινής. Με οποιοδήποτε είδος έχω ασχοληθεί, έχω βρει είτε λίγο είτε πολύ ενδιαφέρον, οπότε το ένα με πάει στο άλλο με μια ευλογημένη αρμονία και συνέχεια".


"Πρέπει να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα πια"

P.E.: Πώς είναι να είναι κάποιος ηθοποιός σήμερα, με την κατάσταση που επικρατεί;

Μ.Μ.: "Επειδή έχω μιλήσει και με ανθρώπους που κάνουν άλλα επαγγέλματα, δεν αλλάζει κάτι. Σε οποιοδήποτε επάγγελμα, είτε έχει να κάνει με την υποκριτική είτε με οποιοδήποτε άλλο χώρο, ειδικά στο ελεύθερο επάγγελμα, όλοι είμαστε σε μια διαρκή κίνηση για να προλάβουμε να κάνουμε όσα πιο πολλά πράγματα μπορούμε, γιατί μόνο έτσι μπορείς πια να πεις ότι επιβιώνεις, ότι ζεις από αυτή τη δουλειά, όπως όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Νομίζω ότι όλοι προσπαθούν να μην αφήσουν τίποτα να πέσει κάτω, να κάνουν πολλά με μια ισορροπία, όμως, για να μη διαλύονται. Στο χώρο της υποκριτικής και του θεάτρου, τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα γιατί το πρώτο πράγμα που έμεινε πίσω μέσα στην κρίση είναι η ψυχαγωγία. Οπότε αμέσως τα θέατρα βίωσαν μια τεράστια μείωση των θεατών. Νομίζω, όμως, ότι σιγά σιγά αυτό επανήλθε και οι παραγωγοί εξελίχθηκαν και έγιναν και ωραία πράγματα μέσα στη κρίση".

P.E.: Εσείς έχετε δυσκολευτεί τα τελευταία χρόνια στο να βρείτε δουλειά ή έχετε αποδεχτεί περισσότερες από μία για να τα βγάλετε πέρα;

Μ.Μ.: "Ναι είναι αυτό που είπα και παραπάνω, πρέπει συνδυαστικά να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα πια. Δεν υπάρχει ασφάλεια".


Το project που ετοιμάζει

P.E.: Η τηλεόραση τι σημαίνει για σας και πώς σχολιάζετε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τον τελευταίο καιρό;

Μ.Μ.: "Δυστυχώς η τηλεόραση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια περνάει μια δύσκολη φάση. Νομίζω μπήκε στον πάγο για πολύ καιρό, σε μια αναμονή, σε μια "εντατική" ας πούμε. Τώρα βγαίνει, όχι με τους όρους που θα ήθελε, που θα θέλαμε όλοι να βλέπουμε τη τηλεόραση, αλλά με θετικό ότι πάει να γίνει κάτι. Γίνονται προσπάθειες και ελπίζω να ξαναμπούμε σε μια φάση που να γίνονται πράγματα με μεγαλύτερη ηρεμία και πιο πολύ χρόνο, που είναι σημαντικός στην τηλεόραση. Βέβαια υπάρχει και το χρήμα, πόσο δίνεις για να βγει μια δουλειά".

P.E.: Διάβασα για ένα project που ετοιμάζετε και σχετίζεται με τους Pink Floyd. Θέλετε να μας πείτε περισσότερα γι' αυτό;

Μ.Μ.: "Είναι μια δουλειά που έχω στο μυαλό μου, με αφορμή το «Atom heart mother», μια σουίτα των Pink Floyd του '70. Κάνω μια δραματοποίηση με βάση τη φιλοσοφία, αυτό που εμένα με άγγιζε όλα αυτά τα χρόνια που ακούω Pink Floyd και συνδυάζω κάποια διαβάσματα του Edgar Morin και το "Λύκο της Στέπας" του Hesse Herman. Ουσιαστικά φτιάχνω μια πορεία ενός ανθρώπου, που συνειδητοποιεί ότι ζει μια μη συνειδητοποιημένη ζωή, κάνει μια στροφή, κοιτάζεται ξανά στον καθρέφτη και ανακαλύπτει κι άλλα πράγματα, οπότε ανοίγει ένα παράθυρο προς μια νέα φάση της ζωής του".

P.E.: Πέρα από αυτό το εγχείρημα υπάρχει κάτι άλλο στα άμεσα σχέδιά σας;

Μ.Μ.: "Άμεσα όχι. Είμαι χίλια μέσα σε αυτό και κάνω πρόβες, παράλληλα με τη δουλειά μου, οπότε το πάω ένα ένα. Υπάρχουν σκέψεις, αλλά δεν είναι ακόμα σε εφαρμογή".