Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Epidemiology & Community Health, δείχνει πως η υψηλή κατανάλωση ψαριού και οσπρίων πιθανόν να συνδέεται με καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης, ενώ αντίθετα ή αυξημένη πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων ενδεχομένως να την επισπεύδει.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 914 γυναίκες, που μπήκαν στην εμμηνόπαυση μετά την ηλικία των 40 και πριν την ηλικία των 65 ετών. Οι εθελόντριες παρείχαν πληροφορίες αναφορικά με τη μακροχρόνια πορεία του βάρους, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, το ιστορικό κυήσεων, τη λήψη θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, ενώ συμπλήρωσαν κι ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων η κατανάλωση κάθε επιπλέον μερίδας επεξεργασμένων υδατανθράκων -και ειδικότερα ζυμαρικών και ρυζιού- ανά ημέρα, συσχετίσθηκε με ταχύτερη έναρξη της εμμηνόπαυσης κατά 1,5 χρόνο. Από την άλλη, κάθε επιπλέον μερίδα λιπαρού ψαριού και οσπρίων βρέθηκε να συνδέεται με καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης κατά 3 χρόνια.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η ωρίμανση και απελευθέρωση των ωαρίων επηρεάζεται από το οξειδωτικό στρες. Επομένως, είναι πιθανό η υψηλή κατανάλωση οσπρίων που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά και ω-3 λιπαρών οξέων που ενισχύουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού, να συμβάλλει στη διατήρηση του καταμήνιου κύκλου. Αντίθετα, η αυξημένη πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων πυροδοτεί την εμφάνιση ινσουλινοαντίστασης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών και να αυξήσει τη συγκέντρωση οιστρογόνων, «εξαντλώντας» ταχύτερα τις αποθήκες ωαρίων.

Σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας τονίζει πως ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος, αν και τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν πως οι διατροφικές συνήθειες είναι πιθανό να συνδέονται με το χρόνο εισόδου των γυναικών στην εμμηνόπαυση.

Πηγή: neadiatrofis.gr