Οι βασικοί άξονες και το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας για το 2018 παρουσιάστηκαν την Πέμπτη στο Δημαρχείο της Πάτρας, από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Βασίλη Θωμόπουλο, τα μέλη του Δ.Σ. Κώστα Παπαφιλίππου και Πέτρο Βάη και τον καλλιτεχνικό υπεύθυνο της ενότητας jazz+Πράξεις  Γιάννη Μουγγολιά.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού αναφερόμενο στο θεσμό του Διεθνούς Φεστιβάλ τόνισε πως οι φετινές εκδηλώσεις αποτελούν ένα «στοίχημα» εξωστρέφειας για το θεσμό.  

Ο κ. Θωμόπουλος επεσήμανε, ότι οι εκδηλώσεις του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, θα διαρκέσουν από τις 5 Ιουνίου 2018 έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2018.

«Η Δημοτική Αρχή και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων -ανέφερε ο κ. Θωμόπουλος - παρουσιάζουν και φέτος στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ, ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, το οποίο εκτός των άλλων, αξιοποιεί το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό και μετατρέπει για μία ακόμα φορά τη γειτονία, σε χώρο δημιουργίας, σε συνδυασμό  με την χρήση χώρων που τους δίνει ζωή», προσθέτοντας πως φιλοδοξία του Πολιτιστικού Οργανισμού και του Δήμου είναι «να έχουμε και θα έχουμε, ένα Φεστιβάλ, το οποίο  θα αποτελεί Φορέα Ανάπτυξης και Πολιτιστικής Δημιουργίας. Πηγή έμπνευσης μέσα από τη συμμετοχή και την πολυφωνία. Ένα Φεστιβάλ, το οποίο σε δύσκολους καιρούς και για τον πολιτισμό, θα αφήσει και φέτος  το δικό του στίγμα στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή.

Συνεχίζοντας πρόσθεσε πως «Μετατρέπουμε τη γειτονιά σε εστία πολιτισμού , ζωής και επικοινωνίας είπε ο κ. θωμόπουλος, προσθέτοντας ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας φέρνει και φέτος τα παιδιά κοντά στην τέχνη και τον πολιτισμό». Οι βασικοί  άξονες των φετινών εκδηλώσεων είπε, είναι οι εξής:

*ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ( κωμωδία – Αρχαίο Δράμα)*JAZZ + ΠΡΑΞΕΙΣ  -  ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ *ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ "STEP TO A DREAM*ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ – ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ *BΗΜΑ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ *ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ *WORLD MUSIC FESTIVAL *ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΤΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ *ΗΜΕΡΕΣ ΣΚΑΓΙΟΠΟΥΛΕΙΟΥ *ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ*ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ *ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΩΔΙΩΝ *ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ

Συνολικά το φετινό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ περιλαμβάνει περισσότερες από 85 εκδηλώσεις – συμπεριλαμβανομένων και των Παράλληλων.

Προχωρήσαμε και φέτος στη χρήση νέων χώρων – πέραν των καθιερωμένων.

Επιγραμματικά αναφέρουμε: Σκαγιοπούλειο, Θέατρο Κρήνης,  Πλατεία Χατζή ,Θεατράκι Ιτεών, Νότιο Πάρκο, Κάστρο Ρίου, Αρσάκειο Πλατεία «Παναχαϊκής», Πλατεία Αμπελοκήπων, Βραχναίϊκα, Πλατεία Σαραβαλίου, Ταραμπούρα

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στον Πολιτιστικό  Οργανισμό και στο  Δήμο Πατρέων που όλα αυτά τα χρόνια αλλά και φέτος μοχθούν για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων και την επιτυχία του θεσμού.

Από την πλευρά του  το μέλος του Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό Κ. Παπαφιλίππου, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για την πόλη και τον θεσμό η παρουσία ντόπιων καλλιτεχνικών σχημάτων , κάνοντας αναφορά στην εβδομάδα Δημοτικού Ωδείου  και τη μεγάλη συναυλία στην οποία θα παρουσιαστεί το έργο «Μαουτχάουζεν» και στη συναυλία  της ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων  «Θανάσης Τσιπινάκης», η οποία θα ερμηνεύσει τον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο κ. Παπαφιλίππου έκανε επίσης αναφορά και στο «Βήμα Νέων Καλλιτεχνών».

Το μέλος του Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό, Πέτρος Βάης , αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη «ενασχόληση» του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας με τις γειτονιές, μία ενότητα η οποία ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται φέτος πιο δυναμικά.

«Πρόκειται για έναν θεσμό – ανέφερε ο κ. Βάης – ο οποίος αγαπήθηκε από τις γειτονιές και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους. Ένας θεσμός ο οποίος αγαπήθηκε από τους κατοίκους. Η παρουσία των ΜΠΑΜΠΗ ΤΣΕΡΤΟΥ, ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΡΡΗ και ΚΩΣΤΑ ΒΑΣΙΛΙΑΓΚΑ του ΑΡΜΑΤΟΣ ΘΕΣΠΙΔΟΣ και της ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές».

Τέλος ο Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος της ενότητας JAZZ+ΠΡΑΞΕΙΣ Γιάννης Μουγκολιάς στάθηκε στις φετινές εξαιρετικές συμμετοχές των PETROS KLAMPANIS GROUP με την συμμετοχή των Πέτρου Κλαμπάνη (κοντραμπάσο) Shai Maestro (πιάνο), Κουαρτέτου Εγχόρδων (Γιάννη  Μαυρίδη-βιολί, Νίκου Μαυρίδη-βιολί, Ρόμπερτ Σμαγκούλοφ-βιόλα, Αλέξανδρου Μποτίνη-τσέλο) και Ελευθερίας Δαουλτζή (κανονάκι), MICHAEL WOLLNY - VINCENT PEIRANI       σε συνεργασία με το GOETHE ZENTRUM PATRAS, THE HUS-BAND (ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΙΓΑΝΙΔΗΣ-ΧΑΡΗΣΛΑΜΠΡΑΚΗΣ) και των THE HUS-BAND (ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΙΓΑΝΙΔΗΣ-ΧΑΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ και ΝΑΤ BIRCHALL QUARTET.

Ο κ. Μουγκολιάς τόνισε πως η ενότητα JAZZ+ΠΡΑΞΕΙΣ ξεκίνησε το 2003 και 16 χρόνια μετά έχουμε τη χαρά να υποδεχόμαστε ξεχωριστούς και διεθνούς εμβέλειας καλλιτέχνες ενώ στάθηκε και στις αποκλειστικές εμφανίσεις των PETROS KLAMPANIS GROUP, MICHAEL WOLLNY - VINCENT PEIRANI και ΝΑΤ BIRCHALL QUARTET.

Δείτε εδώ ολοκληρωμένο το πρόγραμμα.