Δεκάδες είναι τα ετοιμόρροπα κτίρια της Πάτρας τα οποία έχουν παραδοθεί στη φθορά του χρόνου, με τους ιδιοκτήτες τους να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αναπαλαιώσουν.

Το ακίνητο στη Σαχτούρη από το οποίο έπεσαν σοφάδες που κόντεψαν να τραυματίσουν περαστικούς είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις. Ο γύρω χώρος κάτω από το κτίριο αποκλείστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό. Στην άνω πόλη τόσο στην οδό Γερμανού και στις κάθετες οδούς αυτής που οδηγούν προς το Κάστρο υπάρχουν δεκάδες ακόμα νεοκλασικά και γενικότερα μονοκατοικίες που βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

Αρκετά ετοιμόρροπα κτίρια υπάρχουν και στην περιοχή γύρω από το ναό του Αγίου Ανδρέα, πολλά από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ιδιαίτερα επικίνδυνα. Συνολικά τα ετοιμόρροπα κτίρια από τους σεισμούς που έχουν γίνει, αλλά και από τις φθορές που τους έχει προκαλέσει ο χρόνος και η έλλειψη συντήρησης, ξεπερνούν τα 450.

Ένας αριθμός που συνεχώς αυξάνεται από τους έλεγχους που πραγματοποιούν τα κλιμάκια των μηχανικών της Πολεοδομίας και της Ενιαίας Εφορείας Αρχαιότητων.

Το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για να ανασκευαστούν από τους ιδιοκτήτες τους, αλλά ούτε και για να κατεδαφιστούν από τους αρμόδιους φορείς, την Αποκεντρωμένη και τον Δήμο. Μένουν έτσι εγκαταλελειμμένα, κτίρια φαντάσματα, στην σκιά του χρόνου...