Η Λέσχη Αναιρέσεις Πάτρας σας καλεί στην προβολή της ταινίας "Πεθαίνοντας στα τριάντα" του Romain Goupil ,στα σκαλιά της Αγίου Νικολάου στις 8μμ.

Η ταινία αποτελεί την κινηματογραφική βιογραφία του Μισέλ Ρεκανατί, ηγέτη του μαθητικού κινήματος το Μάη του ’68 και στη συνέχεια επικεφαλής των «ομάδων περιφρούρησης» της τροτσκιστικής Επαναστατικής Κομμουνιστικής Νεολαίας (JCR). Εξαιρετική αποτύπωση του κλίματος της εποχής και της ψυχολογίας του στρατευμένου πυρήνα της νεανικής εξέγερσης.

Η ταινία αυτή αποτελεί φόρο τιμής στους αγωνιστές που φύγανε πρόωρα, χωρίζεται σε τρεις χρονικές περιόδους. Την πριν τον Μάη του ’68, εκείνη κατά την διάρκεια των γεγονότων και την περίοδο του «μετά», που για την συγκεκριμένη ομάδα φτάνει μέχρι τα μέσα του 1973. Συνδετικός κρίκος σ’ αυτό το «αρθρωτό» σχήμα της ταινίας, η συνεχής ενασχόληση του σκηνοθέτη με την πολιτική, κυρίως στο οργανωτικό της μέρος, αλλά και η αγάπη του για τον κινηματογράφο. Μαζί με δύο πολύ καλούς του φίλους, γυρίζουν συνεχώς ταινιάκια για το κέφι τους. Με αυτά τα δύο όπλα, σε μια εποχή λίγο πριν από αυτή του επερχόμενου Μάη, που χαρακτηρίζεται ως ένα κλίμα «βαρύ, υποκριτικό, αρρωστημένο», ο Ρομάν Γκουπίλ ως δημιουργός αλλά και πρωταγωνιστής, καταφέρνει να αναδείξει την ζωντάνια μιας νέας εργατικής τάξης που αμφισβητεί τα βαριά, υποκριτικά, και αρρωστημένα πλαίσια μέσα στα οποία την έχουν στριμώξει. Αυτή άλλωστε η συνεχώς διογκούμενη αμφισβήτηση σε όλα τα πεδία και η πολιτική αναζήτηση, είναι που ωθούν στα ίδια τα γεγονότα του Μάη. Οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, είναι που οδηγούν τον Γκουπίλ και τον Ρεκανατί να συστηματοποιήσουν την πολιτική τους δράση μέσα στα σχολεία. Με αποτέλεσμα να γνωριστούν και να συνεχίσουν από κοινού την προσπάθειά τους για την δημιουργία επιτροπών. Από την υποστήριξη της αντίστασης του βιετναμέζικου λαού και άρα την καταδίκη του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, έως την ανάλυση του πως λειτουργεί ο καπιταλισμός και φυσικά το ίδιο το, τότε γκωλικό, κράτος.