Την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018, στις 9μ.μ. και στα πλαίσια του 21ου Μουσικού Μαΐου, από τη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών, διοργανώνεται συναυλία Piano Trio με τους, Διονύση Βερβιτσιώτη (βιολί), Σοφία Ευκλείδου (τσέλο) και Άννη Τότσιου (πιάνο), σε έργα M. Ravel και D. Schostakovich.

Και τα δύο έργα είναι αφιερωμένα σε όλα τα θύματα του πολέμου. Το Trio του M. Ravel σηματοδοτεί την έναρξη του Α΄ παγκοσμίου πολέμου, ενώ αυτό του D. Schostakovich, υπογραμμίζει το τραγικό τέλος του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Η συναυλία γίνεται σε συνεργασία με τη Λέσχη Φίλων της Κλασσικής Μουσικής.

Η Άννη Τότσιου σπούδασε πιάνο με την Εύα Αναστασιάδου-Stange και στη συνέχεια με τον Τώνη Γεωργίου στο Εθνικό Ωδείο (Μ Καλομοίρη) στην Αθήνα, από όπου πήρε το δίπλωμά της με άριστα παμψηφεί, πρώτο βραβείο και αριστείο εξαιρετικής ιδιοφυίας. Στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές της στο εξωτερικό, στη Βιέννη (Μουσική Ακαδημία) με καθηγητή τον Robert Walter, στη Σόφια (Μουσική Ακαδημία) με τους Jullia & Constantin Γκάνεφ και στο Λονδίνο (Royal College of Music) με την πιανίστα Irina Zaritskaya. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή σεμινάρια πιάνου με τους L. Vlassenco, S. Gevers, Τ, Nicolayeva, Α Schiff καθώς και σεμινάρια μουσικής δωματίου με τον Μ. Rostropovich.

Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό δίπλωμα “Master in Chamber Music” της Μουσικής Ακαδημίας της Χάγης υπό την επίβλεψη του βιολίστα Vladimir Mendelssohn. Από το 1985, παρουσιάζει το έργο της σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αγγλία, Γερμανία, Δανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ολλανδία και Αμερική), καθώς και με ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Είναι ιδρυτικό μέλος του Artis piano trio με το οποίο έχει εμφανιστεί σε πολλές σημαντικές αίθουσες και φεστιβάλ. Ενδεικτικά: Carnegie Hall της Νέα Υόρκης, Schœnberg-Zaal της Χάγης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ Anneberg της Δανίας, Φεστιβάλ Borusan Istanbul, Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου, Φεστιβάλ Ναυπλίου, Φεστιβάλ Κυκλάδων κα. Το ενδιαφέρον της για τη μουσική δωματίου έχει οδηγήσει σε διάφορες μουσικές συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως: Efdal Altun, Olgu Kizilay, Misha Bukov, Maxim Andrievski, Αλί Basegmezler, Fabio di Casola, Vladimir Mendelssohn κα. Η δισκογραφική της δουλειά “Ρωσική μουσική για δύο πιάνα” (Lyra), με έργα Rachmaninov, Σοστακόβιτς και Σκριάμπιν, μαζί με την πιανίστα Λόλα Τότσιου, έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία, Ελβετία, Ιαπωνία, Κίνα). Η Άννη Τότσιου έχει δώσει σεμινάρια πιάνου και μουσικής δωματίου, και από το 1994, είναι καθηγήτρια πιάνου στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών (Μ Καλομοίρη).


Ο Διονύσης Βερβιτσιώτης, γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και έκανε τις πρώτες του σπουδές στο βιολί, στο Ελληνικό Ωδείο, απ’ όπου και αποφοίτησε στην τάξη του Στέλιου Καφαντάρη με πρώτο βραβείο και διάκριση. Στη συνέχεια σπούδασε στην Γερμανία στην Μουσική Ακαδημία του Φράιμπουργκ δίπλα στον καθ. Rainer Kussmaul (Bachelor degree) και συνέχισε στο Λονδίνο όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Guildhall School of Music and Drama, στην τάξη του Detlef Hahn (Postgraduate Diploma). Από το 1994 εργάζεται ως μουσικός, δίνοντας ρεσιτάλ, συναυλίες μουσικής δωματίου, συμμετέχοντας σε μουσικά σύνολα και ορχήστρες. Έχει συνεργαστεί με την Καμεράτα, την ΚΟΑ, την Εθνική Λυρική Σκηνή, την ορχήστρα των Χρωμάτων καθώς και το Σύνολο Σύγχρονης Μουσικής του Θ. Αντωνίου. Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ κλασσικής και σύγχρονης μουσικής (φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, φεστιβάλ Ναυπλίου, Μουσικός Μάιος Πάτρας, φεστιβάλ Αίγινας, Μέρες Μουσικής Σαντορίνης κ.ά.).

Η Σοφία Ευκλείδου ξεκίνησε τις σπουδές της στο βιολοντσέλο στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και τις συνέχισε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Δ. Πάτρα), απ’ όπου απέκτησε το Δίπλωμά της με άριστα παμψηφεί. Συνέχισε στην Hochschule für Musik Köln (τάξη Claus Kangiesser) και στο Trinity College of Music (τάξη Richard Markson). Εκεί βραβεύτηκε με το Sir John Barbirolli prize for cello studies και κέρδισε με το τρίο της το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού μουσικής δωματίου. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για τρία χρόνια και του Συλλόγου “Οι Φίλοι της Μουσικής” για άλλα δύο. Έχει δώσει συναυλίες και ρεσιτάλ στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Αγγλία. Η Σοφία Ευκλείδου έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα σύνολα Μουσικής Δωματίου, μπαρόκ, αναγεννησιακής και παραδοσιακής μουσικής, συναυλίες σύγχρονης και αλεατορικής μουσικής. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει παράλληλα μια άλλη πορεία, δουλεύοντας στο θέατρο (misterioso-119 και Άλκηστη του Ευριπίδη, “άνεμος” του Κωνσταντίνου Ρήγου, “Δαιμονισμένοι” του Ντοστογιέφσκι για το εθνικό θέατρο και στους εμπόρους των εθνών, του Α. Παπαδιαμάντη, σε συμπαραγωγή της ομάδας όπερα, με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Όρνιθες του Αριστοφάνη για την Στέγη).

Στα Παραμύθια του Δημήτρη Μπασλάμ, με τρίο κινηματογραφικής μουσικής (με τον Θ. Κοτεπάνο και τον Σ. Σέμση), με τους Artefacts ensemble, με τον Νίκο Κηπουργό, αλλά και δουλεύοντας και ηχογραφώντας με τραγουδιστές όπως ο Γιάννης Αγγελάκας και Νίκος Βελιώτης, Μάρθα Φριτζήλα, Κωνσταντίνος Βήτα, Σαββίνα Γιαννάτου, Γιάννης Χαρούλης, Ψαραντώνης και πολλούς άλλους. Ήταν επί σειρά ετών συνεργάτης της Καμεράτας, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, αλλά έχει συνεργαστεί και με την Κρατική και Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και την Ορχήστρα Δωματίου του Δήμου Χανίων. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια όχι μόνο κλασικής (Rafael Wallfish, Alexander Bailly, Laury Blake κ.α.), σύγχρονης (στη Θερινή ακαδημία των Παξών με το Ensemble Moderne), Baroque (Nima Ben David στη Viola Da Gamba και το Συγκρότημα La Caccia), αλλά και παραδοσιακής μουσικής στο μουσικό εργαστήριο Λαβύρινθος (Omer Erdogdular, Erkan Ogur, Ross Dally, Derya Turkan, Ευγένιος Βούλγαρης, Χάρης Λαμπράκης, Σωκράτης Σινόπουλος, Daud Khan Sadozai). Έχει διδάξει στο Εθνικό Ωδείο Νέας Σμύρνης, στο Κεντρικό Ωδείο Αθηνών, στο Ωδείο των Χρωμάτων του Ηρακλείου και στο Δημοτικό Ωδείο Ηρακλείου και Καλαμάτας. Πλέον η Σοφία Ευκλείδου ζει και εργάζεται στην Αθήνα, διατηρώντας διάφορα σχήματα και συνεργασίες.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, με ελεύθερη είσοδο. Πληροφορίες, στη Γραμματεία του Ωδείου, τηλ. 2610-277740 και στο www.fe-odeiopatron.gr