Η επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη το Σάββατο ξύπνησε μνήμες από το 2010 και το 2015, όταν «διαδηλωτές» είχαν χτυπήσει τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Γιώργο Κουμουτσάκο αντίστοιχα. Βία με τον μανδύα της πολιτικής δράσης- αντίδρασης.

Το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη ο κοινωνικός αυτοματισμός έφθασε για μία ακόμη φορά στην άσκηση ψυχολογικής και σωματικής βίας με άμεση επαφή. Επειδή απλά... διαφωνούσαν με τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης.

Ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε σύσσωμος την επίθεση, με την εξαίρεση της Χρυσής Αυγής, και η αστυνομία ξεκίνησε άμεσα τις συλλήψεις. Ο 20χρονος, που στα βίντεο φαίνεται να σπάει το παράθυρο του αυτοκινήτου του Γιάννη Μπουτάρη, ομολόγησε την πράξη του. «Θόλωσα που τον είδα, μου άναψαν τα λαμπάκια με αυτά που είχε πει για το Γενοκτονία και άρχισα να τον χτυπάω δήλωσε στους αστυνομικούς.

Ο δεύτερος, ηλικίας 36 ετών, είναι ομογενής από τη Γεωργία και σεσημασμένος για κλοπές. Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι δύο συλληφθέντες κατηγορούνται κατά περίπτωση για διατάραξη οικιακής ειρήνης, απρόκλητη σωματική βλάβη και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς. Αργά το απόγευμα της Κυριακής έγιναν τρεις ακόμη προσαγωγές.

Το θέμα θα απασχολήσει σήμερα τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, ενώ αναμένεται να οριστεί και συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης.


Η άγρια επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη

Μπουτάρης: «Ήταν εφιαλτικό αυτό που έζησα»...

«Ήταν εφιαλτικό αυτό που έζησα, με χτυπούσαν σε όλο μου το σώμα» δήλωσε λίγη ώρα μετά την επίθεση ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, ο οποίος πέρασε το βράδυ του Σαββάτου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο για εξετάσεις και παρακολούθηση. Ο Γιάννης Μπουτάρης ρωτήθηκε για το αν γνωρίζει ποιοι ήταν οι άνθρωποι που τον χτύπησαν: «Δεν πρόσεξα ποιοι ήταν. Έχω ορισμένες καθαρές καταστάσεις στο μυαλό μου για το πώς ξεκίνησε η ιστορία, αλλά δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω. Παντού με χτύπησαν. Ήταν κάμποσοι. Με χτυπούσαν παντού. Κλωτσιές μπουνιές, τα πάντα. Αυτοί δε νομίζω ότι ήταν Πόντιοι. Με τους Πόντιους έχω καλή σχέση». Ο κ. Μπουτάρης πήρε εξιτήριο το πρωί της Κυριακής.

Μαξίμου: Ακροδεξιοί τραμπούκοι

«Αυτοί που επιτέθηκαν στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, δεν είναι ούτε αγανακτισμένοι πολίτες, ούτε συγκεντρωμένο πλήθος. Είναι απλά ακροδεξιοί τραμπούκοι που πρέπει να βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους. Όσο πολιτικές δυνάμεις επιτρέπουν σε ακροδεξιά περιθωριακά στοιχεία να κρύβονται πίσω από ένα δήθεν αίσθημα πατριωτισμού, τόσο το φίδι του φασισμού θα απειλεί ευθέως τη Δημοκρατία».

ΝΔ: Φασιστική επίθεση πατριδοκάπηλων

«Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την επίθεση που δέχθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Οι δράστες της σημερινής φασιστικής επίθεσης πατριδοκάπηλων πρέπει να συλληφθούν αμέσως και η Κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι η ανομία έχει ξεπεράσει κάθε όριο λόγω της απαράδεκτης ανοχής που επιδεικνύει στη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται».

Φώφη Γεννηματά: Σύγχρονοι κοτζαμάνηδες

«Είμαστε όλοι μαζί με τον Γιάννη Μπουτάρη. Με τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό. Είμαστε απέναντι σε όλους αυτούς που καπηλεύονται τους αγώνες των Ποντίων και των κινημάτων και λειτουργούν ως προβοκάτορες. Είμαστε απέναντι σε αυτούς που με τη βία θέλουν να επιβληθούν. Ακροδεξιοί και "αγανακτισμένοι" , οι σύγχρονοι Γκοτζαμάνηδες. Ο φασισμός δεν θα περάσει».

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. «Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους Συλλόγους και τις Ενώσεις των Ποντίων», αναφέρει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Σταύρος Θεοδωράκης: « Πάντα θα υπάρχουν 5-6 τραμπούκοι έτοιμοι να επιτεθούν σε όσους δεν γουστάρουν. Το πρόβλημα είναι όλοι αυτοί που διαδίδουν ψευτιές και καλλιεργούν μίσος. Και αυτοί δεν φοράνε κουκούλες αλλά κουστούμια. Μαζί σου Γιάννη και όπως λέει ο Αγγελάκας "σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ"».

Γ. Καμίνης: «Η φασιστική επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη δεν προκαλεί μόνο ντροπή. Προκαλεί ανησυχία γιατί το αβγό του λαϊκισμού και του εθνικισμού έσπασε και απειλεί ανοιχτά τη δημοκρατία και την κοινωνία».

ΠΗΓΗ: protothema.gr