Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην αμερικανική κοινή γνώμη η δήλωση του αναπληρωτή κυβερνήτη του Τέξας ότι «τα όπλα αποτελούν κομμάτι του αμερικανικού έθνους», δύο μόλις ημέρες μετά το μακελειό με τους 10 νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες, που προκάλεσε ο 17χρονος Δημήτρης Παγουρτζής στο Santa Fe High School.

Ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός Νταν Πάτρικ μίλησε στο ABC News και στον ελληνικής καταγωγής Γιώργο Στεφανόπουλο, δηλώνοντας ότι η λύση δεν είναι ο αυστηρότερος έλεγχος των όπλων. «Δεν μπορούμε να καθίσουμε και να πούμε," Είναι το όπλο ". Αυτό είμαστε εμείς ως έθνος, Γιώργο... Αυτήν την Κυριακή, όταν όλοι θα πάμε στην εκκλησία και θα προσευχηθούμε, ή θα πάμε στη συναγωγή, ή στο τέμενος ή όπου άλλού, ας κοιτάξουμε τον εαυτό μας και εμάς ως έθνος».

«Αυτή είναι η πραγματικότητα Γιώργο. Τα όπλα είναι κομμάτι του ποιοι είμαστε ως έθνος. Είναι η δεύτερη τροποποίηση», τόνισε και πρόσθεσε πως «αν αφιαρέσουμε τα όπλα από την καθημερινότητα, αν πούμε ότι έτσι θα είμαστε πιο ασφαλείς, λυπάμαι που θα το πω, αλλά θα είναι λάθος».