Πέρα από τις αλλαγές που είναι να γίνουν στον κυκλοφοριακό χάρτη της Πάτρας το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που περιλαμβάνεται στο ΕΣΠΑ, εμπεριέχει την ανακαίνιση των σκαλιών που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.

Μιλάμε για σημεία αναφοράς του κέντρου της Πάτρας που συνδέουν την άνω πόλη με την κάτω πόλη και που βρίσκονται σε κακή κατάσταση από τη φθορά του χρόνου και την εγκατάλειψη.

Πρόκειται για χαρακτηριστικά μέρη του κέντρου, όπως οι σκάλες της Αγίου Νικολάου, οι σκάλες της Γεροκωστοπούλου, οι σκάλες της Πατρέως, αλλά και οι σκάλες στα Ψηλαλώνια που συνδέουν την πλατεία με τον πεζόδρομο της Τριών Ναυάρχων.

Όλα τα σκαλάκια και στα τέσσερα σημεία αυτά της Πάτρας είναι επικίνδυνα αυτή τη στιγμή και για να περάσει κάποιος από εκεί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.

Ειδικότερα οι σκάλες της Αγίου Νικολάου που αποτελούν και ένα πόλο έλξης για τους τουρίστες αφού όσοι έρχονται τις ανεβαίνουν, τις κατεβάνουν και βγάζουν ταυτόχρονα αρκετές φωτογραφίες που ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη του κόσμου, επιβάλλεται να φτιαχτούν άμεσα.

Σε κακή κατάσταση είναι οι σκάλες της Τριών Ναυάρχων στα Ψηλαλώνια που εκτός από ότι τα σκαλάκια της κρύβουν παγίδες για τους περιπατητές, γλιστρούν αρκετά όταν βρέχει και ταυτόχρονα μυρίζουν ούρα και ακαθαρσίες.


Αλλάζει ριζικά η εικόνα του κέντρου

Και όμως μιλάμε για σημεία αναφοράς της Πάτρας που η πόλη θα πρέπει να προσέξει. Ωστόσο, το μεγάλο εμπόδιο πάνω στο όλο θέμα, θα έχει να κάνει για ακόμα μία φορά με την γραφειοκρατία και τους κρατικούς μηχανισμούς. 

Βλέπετε, οι παραπάνω σκάλες θεωρούνται μνημείου του νεότερου πολιτισμού, κάτι που σημαίνει ότι υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού που θα πρέπει να δώσει το "πράσινο φως", σε οποιαδήποτε εργασία και αν γίνει, πάνω στα σκαλιά. 

Το σημαντικό πάντως είναι ότι  πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης με στρατηγικό σχεδιαστή τον δήμο της Πάτρας, περιλαμβάνει μέσα στις βασικές αλλαγές που θα γίνουν στον κυκλοφοριακό χάρτη του κέντρου της πόλης (βλέπε πεζοδρόμηση Μαιζώνος, δημιουργία ποδηλατόδρομων πεζόδρομων κτλ) και την αναδιαμόρφωση των σκαλιών.

Γι΄ αυτό και όσοι γνωρίζουν, τονίζουν ότι το συγκεκριμένο έργο που συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης θα αλλάξει ουσιαστικά και ριζικά την εικόνα της Πάτρας προς το καλύτερο. 

Κάτι που η αχαϊκή πρωτεύουσα έχει απόλυτη ανάγκη, ενώ η δημοτική αρχή δεν θα αφήσει την ευκαιρία αυτή να πάει χαμένη για την πόλη.