Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μέχρι και τις 30 Ιουνίου, το απαιτητικό έργο της μεταφοράς 24 γιγαντιαίων ανεμογεννητριών, από το εμπορικό λιμάνι της Πάτρας, στον Πεταλά του Δήμου Αμφιλοχίας, όπου κατασκευάζεται το μεγάλο αιολικό πάρκο της εταιρείας Spider Ενεργειακή, θυγατρικής της εταιρείας Protergia, του ομίλου Μυτιληναίος.

Οι ανεμογεννήτριες, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα "Πελοπόννησος", ξεφορτώνονται με πλοία της Cosco και στη συνέχεια μεταφέρονται μέσω της Ιόνιας Οδού και της επαρχιακής Αμφιλοχίας - Εμπεσού στο όρος Πεταλά, μέσα από χωριά και στενούς δρόμους.

Η επιχείρηση είναι ιδιαίτερα απαιτητική, καθώς πρέπει να προηγείται σχεδιασμός της διαδρομής, ειδικά οχήματα μεταφοράς των γιγαντιαίων πτερυγίων και των πυλώνων των ανεμογεννητριών και συνοδεία υποστηρικτικών οχημάτων, υπό την επίβλεψη δύναμης της Tροχαίας.

Για την ομαλή και ασφαλή μεταφορά των ανεμογεννητριών, τίθενται, κατά περίπτωση, σε εφαρμογή κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και περιορισμοί στους δρόμους απ' όπου διέρχεται το κομβόι οχημάτων, που συνήθως ξεκινάει στις 7 το πρωί και διαρκεί αρκετές ώρες, καθώς η κίνηση γίνεται με πολύ μικρή ταχύτητα.

Ο αιολικός σταθμός Πεταλά είναι ισχύος 48 Μεγαβάτ και θα περιλαμβάνει 24 ανεμογεννήτριες ισχύος 2 Μεγαβάτ η καθεμία. Πρόκειται για μια επένδυση συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 54.177.687 ευρώ. H συνολική ενίσχυση ανέρχεται στα 20.835.537 ευρώ, δηλαδή ποσοστό 38,46%, που χορηγείται με τη μορφή της επιχορήγησης και της φορολογικής απαλλαγής. Οι 24 ανεμογεννήτριες είναι κατασκευής της μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο, της δανέζικης Vestas.

Η σύμβαση, που υπεγράφη, περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, καθώς και την 10ετή συμφωνία συντήρησης, προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη ενεργειακή παραγωγή σε όλη τη διάρκεια.

Σημειώνεται ότι η Protergia, αυτή τη στιγμή, διαθέτει σε λειτουργία έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 130MW, εκ των οποίων 111,5 MW αιολικά, ενώ τα υπόλοιπα είναι φωτοβολταϊκοί σταθμοί και μικρά υδροηλεκτρικά. Τα έργα σε ανάπτυξη της εταιρείας είναι 600MW εκ των οποίων 23MW με άδεια εγκατάστασης, 72MW σε κατασκευή, ανεβάζοντας το συνολικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στα 825MW.

Υπενθυμίζεται ότι το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας για τις ΑΠΕ, όπως είχε ανακοινωθεί, είχε θέσει ως στόχο την εγκατάσταση και λειτουργία 200 MW αιολικών μέχρι το τέλος του 2018, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να φτάνει τα 250 εκ. ευρώ.