Αλλάζει ο χάρτης του αστικού κέντρου της Πάτρας μέσα από το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης του ΕΣΠΑ και αυτό δεν έχει να κάνει απλά και μόνο με την πεζοδρόμηση της Μαιζώνος ή την αντιδρόμηση της Κορίνθου και της Κανακάρη.

Είναι φυσικά δύο βασικά στοιχεία του σχεδίου που υπάρχει, όμως το πρόγραμμα της αστικής ανάπτυξης αφορά όλο σχεδόν το κέντρο της Πάτρας, με αρκετούς ακόμα δρόμους να μετατρέπονται σε πεζόδρομους, σε ποδηλατόδρομους ή σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας.

Πέρα από τη Μαιζώνος που θα πεζοδρομηθεί από το ύψος της Αράτου έως την Γούναρη θα υπάρξουν αρκετές ακόμα πεζοδρομήσεις, σε διάφορους άλλους δρόμους του κέντρου. Πιο αναλυτικά ο δρόμος της Αγίου Νικολάου, το κομμάτι αυτό δηλαδή που αυτή τη στιγμή δεν είναι πεζόδρομος, από το ύψος της Μαιζώνος έως την 25η Μαρτίου, στις σκάλες της Αγίου Νικολάου, πρόκειται να μετατραπεί σε ποδηλατόδρομο και δρόμο ήπιας κυκλοφορίας.

Σε τέτοιο δρόμο θα μετατραπεί και η Αλεξάνδρου Υψηλάντου, ξεκινώντας από το ύψος της πλατείας Μαρκάτο (στην συμβολή της με την Ερμού) και φτάνοντας έως την Γούναρη (υπάρχουν σκέψεις για προέκταση και στο υπόλοιπο κομμάτι της Υψηλάντου έως την Τριών Ναυάρχων).

Δρόμος κυρίως για ποδήλατα και για πεζούς θα είναι και αυτός της Κανάρη (στην οποία ενδέχεται να πεζοδρομηθεί και άλλο κομμάτι της) ενώ τον ίδιο χαρακτήρα θα έχει στο νέο χάρτη και η Πατρέως, εκεί που θα φτιαχτεί το κομμάτι πάνω από τις σκάλες και θα αλλάξει ύφος έως στο ύψος της Καραϊσκάκη.

Παράλληλα σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας θα μετατραπεί και ένα μεγάλο κομμάτι της Ερμού, ξεκινώντας από το πάνω μέρος, από το ύψος της 25ης Μαρτίου, φτάνοντας έως την Κανακάρη, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στο κάτω μέρος της Αράτου, στο κομμάτι αυτό που θα συμβάλλεται πλέον με δύο πεζόδρομους (Ρήγα Φεραίου και Μαιζώνος). 

Στην Άνω πόλη θα πεζοδρομηθεί πλήρως η οδός Παντοκράτορα και η οδός Σισύνη, ενώ θα αλλάξει ύφος ο δρόμος μπροστά από το Κάστρο και αυτός στο πάνω μέρος στις σκάλες της Αγίου Νικολάου. Σε μια μορφή πεζόδρομου - ποδηλατόδρομου θα μετατραπεί και ο δρόμος αυτός μπροστά από το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο.

Αλλαγή ύφους σε δεκάδες κάθετες οδούς

Σε γενικές γραμμές το συνολικό σχέδιο των μελετών που έχουν γίνει περιλαμβάνει αρκετές πεζοδρομήσεις - ποδηλατόδρομους στις κάθετες κυρίως οδούς του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, δηλαδή, αυτό που εκτείνεται από την Αράτου και φτάνει έως την Σαχτούρη.

Ωστόσο, ήδη, έχουν γίνει αρκετές πεζοδρομήσεις, στο κομμάτι που έχει να κάνει με την ανάπλαση των συνοικιών της Γούβας, του Βλατερού και της συνοικίας Τριτάκη, ένα έργο που έχει πλέον ολοκληρωθεί.

Έτσι, βλέπουμε να διαμορφώνονται νέοι πεζόδρομοι, όπως αυτός στο τέρμα της Καραϊσκάκη, αλλά και σε αρκετές καθέτους, όπως η Παρθενάκου, η Γκότση και η Σατωβριάνδου. Το όλο σκεπτικό της ανάπλασης είναι η καθιέρωση στο κέντρο της Πάτρας της χρήσης του ποδηλάτου, των δημοτικών πάρκινγκ και των μέσων μαζικής μεταφοράς.