Ψυχή πλέον δεν υπάρχει στον χώρο του Λαδόπουλου, στην Ακτή Δυμαίων, στο εργοστάσιο όπου ζούσαν τα τελευταία τρία χρόνια τουλάχιστον, δεκάδες μετανάστες, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να ταξιδέψουν λαθραία στην Ιταλία και από εκεί, σε κάποιο από τα κράτη της δυτικής Ευρώπης.

Ο φακός του patrasevents.gr πήγε το πρωί της Πέμπτης στο πρώην εργοστάσιο του Λαδόπουλου και μπήκε μέσα στον καταυλισμό, σε ένα χώρο που παρά τους καθαρισμούς που έχουν γίνει από τα συνεργεία του δήμου, έχει έντονη δυσοσμία και μία αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Οι μετανάστες που διέμεναν στον χώρο του Λαδόπουλου, ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης, αρκετά χειρότερες ακόμα και από τον καταυλισμό της πρώην Αβεξ που ήταν δίπλα.

Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν οι παραγκωνισμένοι των κυκλωμάτων, αυτοί που περίμεναν την ευκαιρία για να μπορέσουν να βρεθούν απέναντι από τα κάγκελα του νέου λιμανιού, κάποιοι ήταν ανήλικοι, ενώ προέρχονταν κυρίως από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Ζούσαν μέσα στα λύμματα και την βρώμα. Στον χώρο του Λαδόπουλου τις μέρες τουλάχιστον δεν υπάρχει κανείς μετανάστης, αν και κάποιοι περίοικοι μίλησαν για δύο τρία άτομα που έχουν απομείνει και τα οποία κατά την διάρκεια της εκκένωσης, μπόρεσαν να διαφύγουν.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά οι προθέσεις της πολιτείας για τον χώρο του Λαδόπουλου που ανήκει στον δήμο, είναι να τον φυλάξει και να τον μετατρέψει σε φρούριο, έτσι ώστε να μην μετατραπεί πάλι το εργοστάσιο σε καταυλισμό.


Ήδη γύρω από το εργοστάσιο (όπως και στην Αβεξ) κυκλοφορούν περιπολικά της αστυνομίας που ελέγχουν κάθε τόσο τους χώρους.

Ο δήμος, πάντως, δεν δείχνει να συμμερίζεται τις προθέσεις αυτές τις πολιτείας και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα μέσα από τις απαντήσεις που έδωσε ο Κώστας Πελετίδης, στη συνέντευξη Τύπου που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης, στο δημοτικό μέγαρο, μετά από σχετικές ερωτήσεις που του έγιναν.

Πλέον στο εργοστάσιο του Λαδόπουλου που το τελευταίο διάστημα είχε γεμίσει από κόσμο, έχουν μείνει μόνο τα απομεινάρια της διαμονής των αλλοδαπών και αυτά που άφησαν πίσω τους, φεύγοντας. Αυτό που μένει είναι να δούμε πόσο θα κρατήσει η κατάσταση αυτή.

Ο χώρος άλλωστε, σύμφωνα με τα σχέδια που έχει η δημοτική αρχή και η Περιφέρεια, είναι να αξιοποιηθεί αφού μέσα από ευρωπαϊκό κονδύλι που ήδη είναι εξασφαλισμένο (μέσω της ΠΔΕ), θα φτιαχτούν πολιτιστικές δομές. Ίδωμεν...