Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έξι κράτη μέλη της –τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και τη Βρετανία– επειδή δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την ποιότητα του αέρα.

Η κίνηση αυτή πραγματοποιείται μετά τη σύνοδο κορυφής του Ιανουαρίου, κατά την οποία η Επιτροπή δήλωσε ότι θα σκληρύνει τη στάση της έναντι των κρατών μελών που εξακολουθούν να παραβιάζουν τους στόχους που θεσπίσθηκαν το 2005 και το 2010.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία παραπέμπονται στο δικαστήριο επειδή δεν τήρησαν τα όρια για το διοξείδιο του αζώτου, που εκλύεται από τις εξατμίσεις. Η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Ρουμανία δεν τήρησαν τις προδιαγραφές για τα επίπεδα των αιωρούμενων μικροσωματιδίων, των υλικών εκείνων (σκόνη, καπνός, αιθάλη, γύρη) που είναι με φυσικό τρόπο παρόντα στον αέρα, όμως η συγκέντρωσή τους αυξάνεται από τη ρύπανση.

«Η Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να συμπεράνει πως, στην περίπτωση των έξι κρατών μελών, τα πρόσθετα μέτρα που προτάθηκαν δεν επαρκούν για να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν συμμόρφωση με τις προδιαγραφές για την ποιότητα του αέρα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για το Περιβάλλον Καρμένου Βέλα.

Η Ισπανία, η Σλοβακία και η Τσεχία απέφυγαν το δικαστήριο καθώς υποσχέθηκαν μέτρα που θα τους επιτρέψουν να συμμορφωθούν με τους κανόνες της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα.

ΠΗΓΗ: in.gr