Το νέο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας φέρνει αναστάτωση σε χιλιάδες μαθητές όχι μόνο των γενικών λυκείων, αλλά και των ΕΠΑΛ.

Ειδικότερα το σχέδιο αυτό που προωθείται πρόκειται να κλείσει συνολικά 27 τμήματα στα Εσπερινά ΕΠΑΛ της Πάτρας, προκαλώντας έτσι συγχωνεύσεις και δημιουργώντας ένα μπάχαλο, σε μαθητές και καθηγητές, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Οι περικοπές και οι μειώσεις που ετοιμάζονται από την κυβέρνηση για την σχολική τεχνική εκπαίδευση θα επηρεάσει στην Πάτρα τουλάχιστον 300 μαθητές που εξαιτίας των αλλαγών αυτών θα πρέπει να μετακινηθούν σε σχολεία μακριά από τον τόπο τους, διαφορετικά θα παρακολουθήσουν διαφορετικές ειδικότητες από αυτές που είχαν αρχικά αποφασίσει.

Στα Εσπερινά ΕΠΑΛ πηγαίνουν κυρίως μαθητές που έχουν βγει ήδη στην αγορά εργασίας, ακολουθώντας την τέχνη τους, παιδιά του μεροκάματου που συνεχίζουν τις σχολικές τους σπουδές με κόπο και αντιξοότητες.

Το κλείσιμο των τμημάτων τους είναι αρκετά πιθανό να τους οδηγήσει στο να διακόψουν το σχολείο, επιλέγοντας να συνεχίσουν την ζωή τους χωρίς το απολυτήριο, από την στιγμή που δεν μπορούν να φύγουν από τις πόλεις τους ή να αλλάξουν ειδικότητα.

Σύμφωνα με τα σχέδιο του υπουργείου Παιδείας από το σύνολο των Εσπερινών ΕΠΑΛ που λειτουργούν στην Πάτρα κόβονται από το 5o EΠΑΛ 4 τομείς, 5 Ειδικότητες, 15 τμήματα, από το 9ο Εσπερινό ΕΠΑΛ 2 Τομείς, 2 Ειδικότητες, 6 τμήματα και από το 3ο Εσπερινό ΕΠΑΛ: 2 Τομείς, 2 Ειδικότητες, 6 τμήματα.

Αν το σχέδιο αυτό επικρατήσει πέρα από τα δεκάδες προβλήματα που θα υπάρξουν για τους μαθητές, αλλά και τους καθηγητές, είναι αρκετά πιθανό ορισμένα από τα σχολεία αυτά να μην μπορέσουν να λειτουργήσουν καν την νέα χρόνια αφού δεν θα υπάρχει επαρκής αριθμός παιδιών. 

Η Α’ ΕΛΜΕ Αχαϊας, για να αποτρέψει το κλείσιμο των τμημάτων των ΕΠΑΛ, πραγματοποιεί σήμερα, στις 13.30 μ.μ., συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δ. Ελλάδας, στην Ακτή Δυμαίων.