Πάνω από 120 ήταν τελικά τα ανήλικα παιδιά που βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις της Ακτής Δυμαίων στην Πάτρα μετά την επιχείρηση εκκένωσης που έγινε από την αστυνομία.

Συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της ΑΒΕΞ και του Λαδόπουλου ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες 142 ανήλικοι μετανάστες, με τους 37 από αυτούς να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα διαμονής και τους υπολοίπους να μην έχουν κάνει ποτέ ταυτοποίηση και εγγραφή στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες.

Τι σημαίνει τώρα αυτό; Οι 37 ανήλικοι που έχουν τα απαραίτητα έγγραφα θα μεταφερθούν στις δομές του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης, ενώ οι υπόλοιποι θα παραμείνουν στο Κέντρο Φιλοξενίας της Κορίνθου, σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης.

Ο αριθμός τους δείχνει την κατάσταση που επικρατούσε στους άτυπους καταυλισμούς της Ακτής Δυμαίων, με τα παιδιά αυτά, πέρα από τις κακές συνθήκες διαβίωσης, να έχουν πέσει θύματα κυκλωμάτων, με τους επιτήδειους να τα κάνουν υποχείριά τους, τάζοντάς τους - με το αζημίωτο - να ταξιδέψουν στην Ευρώπη λαθραία από το λιμάνι της Πάτρας. 


Το θέμα βέβαια είναι αν το ελληνικό κράτος διαθέτει τις ανάλογες δομές για τα ανήλικα αυτά παιδιά που χρειάζονται ειδική φροντίδα για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τα όσα έχουν ζήσει, με τα περισσότερα από αυτά να προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε πολέμους, έχοντας πέσει θύματα εκμετάλλευσης κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα και έχοντας χάσει τους δικούς τους ανθρώπους.

Οι περισσότεροι από τους ανηλίκους, πέρα από τα έγγραφα που δεν έχουν, είναι ασυνόδευτοι, ενώ οι δικοί τους άνθρωποι είτε έχουν χάσει τις ζωές τους στον πόλεμο, είτε έχουν μείνει πίσω στην πατρίδα, είτε έχουν καταφέρει και έχουν περάσει σε κάποιο από τα κράτη της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης. Εκεί, δηλαδή, που η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό κράτος δεν τους αφήνουν να πάνε. Μένει να δούμε τι θα απογίνουν.


Πάτρα: 142 ανήλικοι ζούσαν στους καταυλισμούς της Ακτής Δυμαίων - Τι θα γίνουν τα παιδιά αυτά; Πάτρα: 142 ανήλικοι ζούσαν στους καταυλισμούς της Ακτής Δυμαίων - Τι θα γίνουν τα παιδιά αυτά; Πάτρα: 142 ανήλικοι ζούσαν στους καταυλισμούς της Ακτής Δυμαίων - Τι θα γίνουν τα παιδιά αυτά; Πηγή φωτογραφιών: Eurokinisi

Πηγή φωτογραφιών: Eurokinisi