Ανακουφισμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι των νότων συνοικιών της Πάτρας, μετά τις εξελίξεις που έγιναν στο μεταναστευτικό και την μαζική επιχείρηση εκκένωσης που έγινε στους άτυπους καταυλισμούς των νεκρών εργοστασίων του Λαδόπουλου και της Αβεξ, μπροστά από το νέο λιμάνι.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι κάτοικοι πλέον οι συνοικίες τους θα ανασάνουν μετά την απομάκρυνση των μεταναστών, ωστόσο έχουν αρκετές αμφιβολίες για αν το όλο θέμα έχει λυθεί οριστικά.

Οι νότιες συνοικίες της Πάτρας, σε ένα κομμάτι που εκτείνεται από την Παραλία, τις Ιτιές, τα Ζαρουχλέικα έως και την Λεύκα, ζούσαν τους τελευταίους μήνες κάτω από την έξαρση του μεταναστευτικού.

Όσο οι καταστάσεις μπροστά από το νέο λιμάνι γίνονταν ολοένα και πιο άγριες τόσο οι κάτοικοι ανησυχούσαν. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι μπορεί οι μετανάστες να μην έκλεβαν, να μην είχαν παρουσιάσει δείγματα επιθετικότητας τουλάχιστον απέναντι τους, όμως οι άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες διέμεναν, ήταν ένας παράγοντας που από μόνος του αποτελούσε κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Επιπλέον η θέα των μεταναστών σε πλατείες των νοτίων συνοικιών της Πάτρας, από σημεία που περνούσαν μικρά κορίτσια και παιδιά για να πάνε στο σχολείο τους και στο φροντιστήριο τους, ήταν μια εικόνα που τους ανησυχούσε.

"Δεν μπορούμε να σηκώνουμε εμείς το βάρος του μεταναστευτικού" έλεγαν και ζητούσαν από τους φορείς να πάρουν άμεσα μέτρα. 

Ο φόνος απογείωσε τους φόβους τους

Ο φόνος του 20χρονου από όπλο και τα συνεχή περιστατικά που επιβεβαίωναν ότι πίσω από την τραγικότητα των ανθρώπων αυτών, υπήρχαν κυκλώματα που θησαύριζαν και έβγαζαν χρήματα μέσα στους άτυπους καταυλισμούς, απογείωσε τους φόβους τους.

Έπρεπε κάτι να γίνει όπως λένε τώρα. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι σύλλογοι τους δεν βρήκαν την ανάλογη ανταπόκριση από τον δήμο. Τη βρήκαν όμως από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Μένει να δούμε όμως αν η εκκένωση αυτή λύσει οριστικά το πρόβλημα και η πολιτεία έχει την διάθεση για να προφυλάξει αυτούς τους χώρους από τις προσφυγικές ροές που είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσουν να έρχονται και πάλι μπροστά από το νέο λιμάνι.