Πανύψηλα κυπαρίσσια που δίνουν σταδιακά την θέση τους σε βελανιδιές και πεύκα. Νεογέννητα Κρι-Κρι (κρητικά αγριοκάτσικα) που κάνουν τα πρώτα βήματά τους υπό το βλέμμα των ενήλικων ζώων. Πάνω από 900 είδη φυτών, απότομα βράχια, σκάλες-φουρκέτες, σπήλαια και ένα εγκαταλελειμμένο χωριό. Όλα αυτά μπλέκονται αρμονικά σε κείμενο – αφιέρωμα (με πλούσιο φωτογραφικό υλικό) του CNN Travel στο Φαράγγι της Σαμαριάς. Είναι όσα είδε η Ιρλανδή ρεπόρτερ, Maureen O’Hare, που διέσχισε την διαδρομή 16 χιλιομέτρων στο μεγαλύτερο φαράγγι της Ελλάδας και ένα από τα μακρύτερα στην Ευρώπη.

«Ένας κεραυνός από τον Δία δεν θα μπορούσε να χωρίσει την γη με μεγαλύτερη δύναμη»! Με αυτή την φράση ξεκινάει το εκτενές αφιέρωμα του CNN για τον «Φάραγγα» (όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το πιο σημαντικό αξιοθέατο του νομού Χανίων). Όλο το μήκος του μονοπατιού (Ξυλόσκαλο – Αγία Ρουμέλη) άνοιξε για τους επισκέπτες την Πρωτομαγιά. Το Φαράγγι, γράφει η ταξιδιωτική ρεπόρτερ, είναι «η Κρήτη συμπυκνωμένη», μια διαδρομή που ξεκινά από υψόμετρο 1.230 μέτρων και φτάνει μέχρι τα καταγάλανα νερά του Λιβυκού πελάγους.

«Ένας ορεινός δρόμος οδηγεί στο Ξυλόσκαλο, την είσοδο του Εθνικού Πάρκου της Σαμαριάς. Μόνο τα κουδούνια των κατσικιών ακούγονται στην πρωινή σιγαλιά (…) Τα πρώτα χιλιόμετρα είναι τα πιο απότομα. Αντίστοιχα απότομες είναι και οι αλλαγές του τοπίου». Η ρεπόρτερ αναφέρεται στην κοσμοσυρροή τουριστών στο Φαράγγι ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες («υπάρχουν ημέρες με 2.000 επισκέπτες») και δίνει συμβουλές στους ταξιδιώτες που θέλουν να το διασχίσουν.


ΠΗΓΗ: in.gr