Στη συνήθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκδίδει εγκυκλίους για την αντικαπνιστική νομοθεσία χωρίς να τις εφαρμόζει αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας 16 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσα στους οποίους και ο Ιάσονας Φωτήλας.

"Η πρόσφατη εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας τον Ιανουάριο (αρ. πρωτ.: Γ.Π./Δ2β/οικ.8809/2018) που μας υπενθύμιζε την αντικαπνιστική νομοθεσία που ισχύει στην χώρα μας είχε για μια ακόμη φορά εθιμοτυπικό χαρακτήρα όπως όλοι δυστυχώς αντιλαμβανόμαστε. Σχεδόν η ίδια εγκύκλιος είχε εκδοθεί και τον Μάρτιο του 2017 (Α4γ/Γ.Π./οικ.10790/2017) αλλά ούτε τότε στάθηκε ικανή για να εφαρμοστεί η νομοθεσία.

Οι παραβάσεις του νόμου δεν αφορούν μόνο τα εστιατόρια, καφέ, μπαρ αλλά και άλλους ιδιαίτερα ευαίσθητους χώρους όπως είναι τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Η εικόνα κάποιων να καπνίζουν ανενόχλητοι μέσα στα Πανεπιστήμια, σίγουρα δεν τιμά την χώρα μας, όταν στο εξωτερικό τα Πανεπιστήμια τηρούν αυστηρούς κανόνες απαγόρευσης του καπνίσματος ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους που διαθέτουν αποκλειστικά για ψυχαγωγία και αθλητισμό.

Αυτό το καθεστώς μη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου που συντηρείται όλα τα χρόνια στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όχι μόνο στερεί το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών στο αγαθό της υγείας αλλά παραβιάζει και όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που θα έπρεπε να ισχύουν για όσους εισέρχονται σε αυτά. Από μια απλή επίσκεψη σε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό ίδρυμα μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι σε καθημερινή βάση καταπατάται το ανθρώπινο δικαίωμα στη δημόσια υγεία.

Αυτό το καθεστώς επίσης αποκλείει την είσοδο στους εκπαιδευτικούς χώρους των Ατόμων με Αναπηρία αλλά και αυτών που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο διάκριση εις βάρος τους. Χαρακτηριστική είναι και η καταγγελία του προέδρου του συλλόγου «Συνήγοροι των ΑΜΕΑ – Ενεργοί πολίτες» όπου κάνει απεγνωσμένη έκκληση για να εφαρμοστεί επιτέλους ο αντικαπνιστικός νόμος εντός των κλειστών χώρων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ,όπου ο ίδιος φοιτεί. Ο φοιτητής κάνει λόγο για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στους χώρους του Πανεπιστημίου, τονίζοντας ότι τα άτομα με σοβαρές παθήσεις εκτίθενται σε άμεσο κίνδυνο της υγείας τους. Καταβάλει με δική του πρωτοβουλία μεγάλη προσπάθεια με διάφορες ενέργειες (αφισοκολλήσεις κτλ) να αποτρέψει τους φοιτητές αλλά και το εκπαιδευτικό και το διοικητικό προσωπικό να καπνίζουν εντός των κλειστών χώρων, χωρίς όμως καμία στήριξη και ανταπόκριση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πρέπει να καταλάβει ότι από νόμους και εγκυκλίους «χορτάσαμε». Το ζητούμενο είναι επιτέλους να εφαρμοστεί ο νόμος για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος. Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: Σκοπεύετε να εφαρμόσετε τον νόμο για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος;" αναφέρει το κείμενο της ερώτησης.