Άδεια έμειναν τα πρώην εργοστάσια στην Ακτή Δυμαίων της Πάτρας, μετά την επιχείρηση εκκένωσης που πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Δευτέρας, με την ΕΛ.ΑΣ. να πραγματοποιεί "σκούπα" στους χώρους του Λαδόπουλου και της ΑΒΕΞ, παίρνοντας από εκεί τους μετανάστες.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει οι μετανάστες που έμεναν μπροστά από το νέο λιμάνι της Πάτρας έχουν ήδη μεταφερθεί στο Κέντρο Κράτησης της Κορίνθου.

Η επιχείρηση εκκένωσης ήταν αναμενόμενη, καθώς η κατάσταση είχε αγριέψει μπροστά από το νέο λιμάνι, ενώ πίεζαν οι σύλλογοι και οι κάτοικοι των νοτίων συνοικιών, όμως σε ότι αφορά το timing που έγινε, η αστυνομία αιφνιδίασε τόσο τους μετανάστες, όσο και τους εθελοντές. 

Όπως υποστηρίζουν οι εθελοντές και οι αλληλέγγυοι της Πάτρας δεν ήταν αυτοί οι λόγοι που οδήγησαν στην εκκένωση των άτυπων καταυλισμών των μεταναστών. Η ουσιαστική αιτία που έγινε τώρα η εκκένωση έχει να κάνει με το παιχνίδι των εντυπώσεων που θέλει να κερδίσει η κυβέρνηση στο ζήτημα του μεταναστευτικού.

Μη ξεχνάμε ότι η εκκένωση έγινε παραμονή του νέου νομοσχεδίου, το οποίο ουσιαστικά διαλύει κάθε έννοια ασύλου για τους πρόσφυγες και ασφαλώς "βολεύει" την κυβέρνηση, θέλοντας να δείξει ένα πρόσωπο "σιδηράς πυγμής", σε ένα θέμα που, μέσα από την εξέλιξη των πραγμάτων, αποδεδειγμένα έχει αποτύχει.

Όμως πέρα από αυτό, όπως τονίζει το μέλος της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών, Νίκος Παπαγεωργίου, ένας από τους ανθρώπους που στάθηκε όσο κανείς όλους αυτούς τους μήνες στο πλευρό των μεταναστών, οι βαθύτερες αιτίες της επιχείρησης έχουν να κάνουν με τα οικονομικά συμφέροντα που παίζονται στο νέο λιμάνι.

"Η εξουσία για ακόμα μία φορά έβαλε σε πρώτη μοίρα τα μικροκομματικά της οφέλη και τα οικονομικά συμφέροντα κάποιων, μπροστά από ανθρώπους που έχουν ξεριζωθεί από τα σπίτια τους λόγω των καταστάσεων και των πολέμων που υπάρχουν στην χώρα τους" τονίζει.

90 ανήλικα παιδιά ανάμεσα στους αλλοδαπούς

Προσθέτει μάλιστα: "Όλα όσα λέγονται για 600 μετανάστες είναι ψέματα. Μιλάμε για 400 περίπου ανθρώπους, όσοι ήταν δηλαδή συνολικά στους άτυπους καταυλισμούς, εκ των οποίων οι 90 είναι ανήλικα παιδιά. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας πει τι θα απογίνουν αυτοί οι άνθρωποι". 

Ο ίδιος πάντως βλέπει σε σύντομο διάστημα από τώρα να ξαναγεμίζουν από μετανάστες τα πρώην εργοστάσια της Ακτής Δυμαίων. "Το προσφυγικό δεν τελειώνει με αυτή την εκκένωση. Από την στιγμή που ακολουθούμε τέτοιες πολιτικές και όσο οι πολέμιοι που γίνονται αυξάνουν τις προσφυγικές ροές, είναι σίγουρο ότι στους χώρους αυτούς μπροστά από το νέο λιμάνι, θα έρθουν και πάλι μετανάστες".