Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι σχεδιάζει να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στην οικονομία μετά τις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα και η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτά που λέει ο ίδιος και να ενεργεί ανάλογα.

Τα σχόλιά του οδήγησαν την τουρκική λίρα σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, στις 4,3990 λίρες έναντι του δολαρίου, με τις απώλειες του νομίσματος από τις αρχές του έτους να ξεπερνούν το 13%.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg που μεταδόθηκε σήμερα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη, αλλά δεν θα μπορεί να αγνοήσει τα σήματα του επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας μόλις ολοκληρωθεί η μετάβαση στο νέο προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης.

«Θα αναλάβω την ευθύνη ως αδιαμφισβήτητος επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας αναφορικά με τα βήματα που θα γίνουν και τις αποφάσεις σε αυτά τα θέματα», δήλωσε στη συνέντευξή του που δόθηκε κατά την επίσκεψή του στη Βρετανία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι πολίτες εν τέλει θα θεωρούν τον πρόεδρο υπεύθυνο για τα όποια προβλήματα προέλθουν από τη νομισματική πολιτική.

«Θα θεωρήσουν τον πρόεδρο υπεύθυνο. Καθώς θα ρωτήσουν τον πρόεδρο για αυτό, θα πρέπει να δώσουμε την εικόνα ενός προέδρου που είναι αποτελεσματικός στις νομισματικές πολιτικές», δήλωσε.

«Αυτό ίσως κάνει κάποιους να αισθανθούν άβολα. Αλλά πρέπει να το κάνουμε. Διότι είναι αυτοί που κυβερνούν το κράτος που λογοδοτούν προς τους πολίτες», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν είναι σφοδρός επικριτής των υψηλών επιτοκίων, επιδιώκοντας χαμηλότερο κόστος δανεισμού για να ενισχύσει την οικονομία. Την Παρασκευή, τα χαρακτήρισε «μητέρα και πατέρα όλων των δεινών».

Στη συνέντευξή του επανέλαβε την άποψη ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό.

«Το επιτόκιο είναι η αιτία και ο πληθωρισμός είναι το αποτέλεσμα. Όσο χαμηλότερο είναι το επιτόκιο, τόσο χαμηλότερος θα είναι ο πληθωρισμός», δήλωσε.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας Halkbank, που κρίθηκε ένοχος από αμερικανικό δικαστήριο για την βοήθεια που προσέφερε στο Ιράν προκειμένου να παραβιαστούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ, είναι αθώος και ότι το αντίθετο θα σήμαινε ότι η Τουρκία είναι ένοχη.