Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν το δικαίωμα να διαδραματίζουν ρόλο ως μεσολαβητές στη Μέση Ανατολή με την απόφασή τους να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιλέξει να είναι μέρος του προβλήματος παρά η λύση με το τελευταίο βήμα τους και έχουν χάσει τον μεσολαβητικό ρόλο τους στην ειρηνευτική διαδικασία», ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη βρετανική δεξαμενή σκέψης Chatham House.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να μετακινήσουν επίσημα σήμερα την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, μια απόφαση που προκάλεσε ικανοποίηση στο Ισραήλ και οργή στους Παλαιστινίους, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η ανατολική Μεσόγειος αντιμετωπίζει απειλή για την ασφάλειά της από τις επιχειρήσεις της Κύπρου»

Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου θα αντιμετωπίσει διαρκή απειλή, αν η Κύπρος συνεχίσει εκεί τις μονομερείς επιχειρήσεις, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία, διατύπωσε το σχόλιο αυτό σε ομιλία του στη δεξαμενή σκέψης Τσάταμ Χάουζ στο Λονδίνο.