Ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται πως έχουν λάβει το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα φαινόμενα φθορών σε πρώην σχολεία. «Ποντικοί» λυμαίνονται τις εγκαταστάσεις, αλλά και τον εξοπλισμό τους, με συνέπεια οι φθορές να κοστίζουν πολύ ακριβά στο Δήμο Αγρινίου ο οποίος παράλληλα έχει ξεκινήσει μια σοβαρή προσπάθεια ανακαίνισης των δημοτικών κτιρίων, που επί το πλείστον είναι πρώην σχολεία, με σκοπό να τα αποδώσει όπως πρέπει στις τοπικές κοινωνίες. Το φαινόμενο μπορεί να είναι πανελλαδικό, αλλά υφίσταται εντόνως και στο Αγρίνιο.

«Με λύπη διαπιστώσαμε πως σχολεία που πλέον δεν λειτουργούν δέχονται πρωτοφανή επίθεση από ντόπια στοιχεία θέλω να πιστεύω, τα οποία σπάνε τα τζάμια και τις πόρτες μπαίνουν μέσα και προβαίνουν σε βανδαλισμούς. Το ζήτημα είναι πως πολλά από τα πρώην σχολεία είναι καινούρια κτίρια που έκλεισαν λίγα χρόνια μετά την κατασκευή τους. Στις περιπτώσεις αυτές οι βανδαλισμοί είναι πιο άγριοι. Συγκεκριμένα στο δημοτικό σχολείο της Λυσιμαχείας δεν έχει μείνει δείγμα από τζάμι, το δημοτικό σχολείο της Κάτω Τραγάνας έχει καταστραφεί εντελώς, ενώ στο δημοτικό σχολείο του Κερασόβου που έκλεισε πριν ενάμιση – δύο χρόνια και το κτίριο είναι καινούριο, εκτός από τα σπασμένα τζάμια καταστρέφουν και τους τοίχους» καταγγέλλει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σπύρος Αδάμης.

Το γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τα στελέχη του Δήμου Αγρινίου είναι πως οι βάνδαλοι δεν δρουν μόνο στο αστικό κέντρο της πόλης, αλλά και στην περιφέρεια. «Απευθύνω έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να σεβαστούν τα κτίρια που έμαθαν γράμματα τα παιδιά τους. Είναι μια κληρονομία το κάθε κτίριο που βρίσκεται στον τόπο τους. Σε περίπτωση που συνεχιστεί το πάρτι των βανδαλισμών εμείς θα πάρουμε μέτρα και όποιος συλληφθεί θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Τους προειδοποιούμε και τους καθιστούμε υπεύθυνους απέναντι στις υποχρεώσεις που έχουν στο να σέβονται την περιουσία του ελληνικού λαού και τον χώρο των γραμμάτων. Θα περιφρουρήσουμε το σχολεία με κάθε μορφή που μας επιτρέπει ο νόμος. Θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη».

Προ ημερών στο 13ου Δημοτικό και στο Γιαννούζι τα σχολεία κυριολεκτικά διαλύθηκαν, ενώ η «αιχμή του δόρατος» είναι το πρώην 7ο Δημοτικό Αγρινίου που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και αποτελεί υγειονομική βόμβα, αλλά και άντρο παραβατικότητας, όπως αναφέρει το sinidisi.

Παράλληλα, ο Δήμος Αγρινίου, έχει ξεκινήσει μια σοβαρή προσπάθεια ανακαίνισης των δημοτικών κτιρίων. Στο πλαίσιο αυτό επισκευάζονται και βάφονται. Αυτή τη στιγμή εργασίες εκτελούνται στην Παραβόλα, στο κτίριο του Λαογραφικού Μουσείου. «Στο Λαογραφικό Μουσείο της Παραβόλας στεγάζεται μια καταπληκτική συλλογή που την δημιούργησαν οι κάτοικοι της περιοχής. Είναι συγκεντρωμένη η ιστορία και οι μνήμες τουλάχιστον ενός αιώνα. Στην προσπάθεια που κάνουμε στήνουμε πάλι από την αρχή το μουσείο δίνονταν νέα όψη στους εσωτερικούς χώρους, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες που προσφέρει» σημείωσε ο κ. Αδάμης, ο οποίος τόνισε επιπροσθέτως πως μέχρι στιγμής έχουν βαφτεί υπό την εποπτεία της σχολικής επιτροπής του Δήμου Αγρινίου, περισσότερα από 40 κτίρια που σχετίζονται με την εκπαίδευση. «Κινούμαστε με γοργούς ρυθμούς για να έχουμε αποτελέσματα», κατέληξε ο κ. Αδάμης.