Στη ριζική αλλαγή του νόμου Κατσέλη προχωράει η κυβέρνηση. Ενόψει της τελικής ευθείας για την τέταρτη αξιολόγηση, στο τραπέζι των δανειστών μπαίνουν οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη καθώς και οι βελτιωτικές ρυθμίσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Ο νόμος θα λειτουργεί εφεξής με αυστηρό μηχανισμό όλων των αιτούντων την υπαγωγή τους σε αυτόν και την προστασία της πρώτης κατοικίας (ισχύει μέχρι τις 31/12/2018).

Το νέο πλαίσιο του νόμου θα προβλέπει άμεση έξωση από το νόμο όσων δεν δικαιούνται την προστασία του και θα επιβάλλει άρση του τραπεζικού απορρήτου προκειμένου να αποδεικνύεται η οικονομική αδυναμία του αιτούντος.

Έτσι, η πληρότητα των κριτηρίων για την υπαγωγή ενός οφειλέτη στο νόμο Κατσέλη δεν θα κρίνεται πλέον όταν φτάσει η υπόθεση στο δικαστήριο, αλλά εξαρχής και με την προϋπόθεση της άρσης του τραπεζικού του απορρήτου.

Το νέο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη θα προβλέπει ότι όσοι αποδεικνύεται πως χρησιμοποιούν το νόμο για να αποφύγουν την αποπληρωμή οφειλών τους, θα χάνουν αυτομάτως την προστασία των διατάξεών του και θα ενεργοποιούνται εναντίον τους τα καταδιωκτικά μέτρα των οποίων είχαν πετύχει αναστολή.

Την προστασία από τα καταδιωκτικά μέτρα των πιστωτών θα χάνουν όσοι αναβάλλουν την δικάσιμο της αίτησής τους, καθώς μετά από δύο αναβολές θα γίνεται έλεγχος για το εάν πράγματι ο αιτών πληροί τα κριτήρια του νόμου και εάν όχι, θα αποπέμπεται αυτομάτως από αυτόν.

Έρχονται και νέες ρυθμίσεις
Νέες ρυθμίσεις για όσους έχουν «κόκκινα» δάνεια, αλλά και για τους συνεπείς δανειολήπτες, αναμένεται να προωθήσουν οι τράπεζες το επόμενο χρονικό διάστημα.