Πάνω από 250 μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων της Αιγιάλειας έχουν ήδη επισκεφθεί την έκθεση και έχουν συμμετάσχει στο μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από το Ίδρυμα Σπυρόπουλου ειδικά για την έκθεση του Γιάννη Σπυρόπουλου.

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας λειτουργούν σαν «σφουγγάρια γνώσης», κυρίως όταν αυτή προσφέρεται με ψυχαγωγικό και διαδραστικό τρόπο, όπως κάνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα παιδικών εργαστηρίων για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έτσι, μετά την ξενάγηση των σχολείων στον χώρο της έκθεσης, ακολουθεί η πραγματοποίηση του παιδικού εργαστηρίου σε διαμορφωμένη αίθουσα στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου. Τα παιδιά, κατόπιν της ανάλυσης που έχει προηγηθεί πάνω στους πίνακες του Σπυρόπουλου, ζωγραφίζουν στο ειδικά σχεδιασμένο έντυπο που τους διανέμεται, τα δικά τους έργα και μετατρέπονται σε μικρούς καλλιτέχνες! Η έκδοση του συγκεκριμένου παιδικού καταλόγου και εντύπου σχεδιάστηκε από την εικαστικό Λία Πέτρου στο πλαίσιο της έκθεσης.

Μετά την επίσκεψή τους τα παιδιά παίρνουν μαζί τους τις καρτέλες με τα έργα τους σε ένα ειδικά διαμορφωμένο φάκελο που παρέχει, μαζί με ένα μικρό γλωσσάρι, μια πρώτη γνωριμία με τον Σπυρόπουλο και το έργο του ώστε να εμπνευστούν περαιτέρω και να κρατήσουν στις μνήμες του το σημαντικό αυτό γεγονός στο οποίο έγιναν και τα ίδια κοινωνοί. Στο υλικό συμπεριλαμβάνεται ειδικό αφιέρωμα- εφημερίδα για τον Σπυρόπουλο, το έργο του και την αναδρομική έκθεση, το οποίο δημιούργησε η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στηρίζοντας τις δράσεις «Εν συρμώ 2018» ως μεγάλος χορηγός επικοινωνίας.

Οι μαθητές του 1ου Δημοτικού σχολείου Αιγίου, έχοντας εντυπωσιαστεί από την έκθεση και τον Σπυρόπουλο, ζωγράφισαν τις εμπνεύσεις τους δημιουργώντας έργα με την υποστήριξη της εικαστικού του σχολείου Μαρκέλλας Κουφουδάκη, ζήτησαν και τους παραχωρήθηκε αίθουσα στο ισόγειο του Αρχοντικού Παναγιωτόπουλου και ήδη εκθέτουν τις δημιουργίες τους, καλώντας μας να επισκεφτούμε και αυτή την έκθεση!


Η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής «Οι Ελληνικές εικόνες του Γιάννη Σπυρόπουλου: διάλογος με τον τόπο του» συνεχίζεται ως τις 31 Μαΐου στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου στο Αίγιο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Εν συρμώ 2018 - Γιορτές του Οδοντωτού». Στην έκθεση παρουσιάζονται και έργα που εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό και έχουν άμεση σύνδεση με το Διακοπτό, τα Καλάβρυτα, τον Οδοντωτό και τις περιοχές που επηρέασαν το έργο του ζωγράφου, καθ’ ότι ο Σπυρόπουλος πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στον τόπο καταγωγής της μητέρας του, το Διακοπτό.

Η διοργανώτρια των εκδηλώσεων ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ευχαριστεί τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για την ως τώρα ανταπόκρισή τους και προσκαλεί και άλλα σχολεία να συμμετάσχουν.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ξεναγήσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α στο 26910 28210. Υπεύθυνη συντονισμού: Νάνσυ Χαριτωνίδου.

Πληροφορίες για την έκθεση:

Τόπος: Κτίριο Παναγιωτόπουλου. Μητροπόλεως και Παναγιωτοπούλων, Αίγιο

Διάρκεια: 28 Απριλίου - 31 Μαΐου 2018 (πλην Δευτέρας)

Επιμέλεια έκθεσης: Όλγα Δανιηλοπούλου - Νάνσυ Χαριτωνίδου.

Οργάνωση: ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.  Νικ. Πλαστήρα 19, Αίγιο