Η Γιορτή της Μητέρας  καθιερώθηκε τον 20ο αιώνα, δικαιώνοντας τις προσπάθειες  της αμερικανίδας ακτιβίστριας Ann Maria Reeves Jarvis (1864-1948), η οποία πρότεινε τον εορτασμό μιας μέρας αφιερωμένης στη Μητέρα, ως φόρο τιμής σε εκείνη που δημιουργεί τη ζωή.

Στις 9 Μαΐου 1914, ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Thomas Woodrow Wilson υπέγραψε απόφαση με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Ο εορτασμός επεκτάθηκε σταδιακά την ίδια ημερομηνία και σε άλλες χώρες. Στην Ελλάδα, αρχικά ο εορτασμός συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής του Χριστού, την 2 Φεβρουαρίου, όμως, από τη δεκαετία του 1960, υιοθετήθηκε η ημερομηνία που ακολουθούν οι υπόλοιπες χώρες.

Ο Διεθνής Σοροπτιμισμός συμμετέχει στον εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας, διοργανώνοντας συμβολικές δράσεις (αγώνες δρόμου, συγκέντρωση χρημάτων κ.λπ) με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής γυναικών και κοριτσιών μέσω της δημιουργίας χώρων φιλοξενίας και της στήριξής τους ώστε να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην επαγγελματική αποκατάσταση. Επισημαίνεται ότι η δράση του Διεθνούς Σοροπτιμισμού επικεντρώνεται, μεταξύ  άλλων, στην εκπαίδευση και κατάρτιση γυναικών και κοριτσιών και στην  προστασία των γυναικών και των παιδιών από κάθε μορφή βίας, η οποία εξακολουθεί να υφίσταται στην εποχή μας, σε όλες τις γωνιές, ακόμη και του λεγόμενου «πολιτισμένου κόσμου», και που, δυστυχώς, η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας δεν έχει καταφέρει να αναχαιτίσει.

Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Πατρών «Δανιηλίς» χαιρετίζει τον εορτασμό του πιο σημαντικού και διαχρονικού από όλους τους ρόλους που καθορίζουν τη σύγχρονη γυναίκα και υπενθυμίζει ότι βρίσκεται έμπρακτα, με τις δράσεις του, δίπλα στις γυναίκες και τα κορίτσια, ώστε να διεκδικούν τη θέση που τους αξίζει στην κοινωνία.