Βία και ανεξέλεγκτη ανομία στα Ανώτατα Ιδρύματα, με θύματα κυρίως τους ίδιους τους ακαδημαϊκούς και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να κρατά τα «θλιβερά ηνία» σε περιστατικά καταλήψεων και εισβολής σε χώρους εντός του πανεπιστημίου.

Μέσα σε επτά χρόνια (από το 2011 έως το 2017), συνολικά 358 περιστατικά ανομίας σε συνολικά 19 Ιδρύματα «φιγουράρουν» σε πρωτοσέλιδα του Τύπου, ενώ εκτός από επιθέσεις, εμπρησμούς, ματαιώσεις φοιτητικών εκλογών και «λουκέτα» σε τμήματα και σχολές, έχουν καταγραφεί περιστατικά όπως σεξουαλική παρενόχληση, βιασμοί, ένας φόνος, αλλά και ένας νεκρός ως αποτέλεσμα χρήσης ναρκωτικών ουσιών εντός ΑΕΙ.

Να σημειωθεί ότι στο Πανεπιστήμιο Πατρών έχουν καταγραφεί 13 περιστατικά ανομίας.


Τα σοκαριστικά αυτά ευρήματα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, κατόπιν έρευνας που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο του 2018. Πρόκειται για ενδεικτική καταγραφή των περιστατικών ανομίας που εμφανίστηκαν στις εφημερίδες για τα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια, κατά την περίοδο 2011-2017, ενώ η καταγραφή, επεξεργασία και παρουσίαση των δεδομένων έγινε από τον δημοσιογράφο του Γραφείου Τύπου του ΠΑΜΑΚ, Μιχάλη Δώσσα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση, ο πραγματικός αριθμός περιστατικών «πρέπει να είναι σημαντικά μεγαλύτερος», καθώς δεν γίνεται εκτενής αναφορά σε πολυήμερα γεγονότα (π.χ. δίμηνη κατάληψη στο σύνολο των σχολών και τμημάτων μετά την ψήφιση του νόμου Διαμαντοπούλου 4009/2011 στις 31 Αυγούστου 2011), ούτε έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά που αφορούν περιπτώσεις, όπως όταν το πανεπιστημιακό άσυλο χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο ή όταν άγνωστοι εξαπέλυαν επιθέσεις γύρω από τους πανεπιστημιακούς χώρους.


Πιο αναλυτικά, την τελευταία επταετία έχουν σημειωθεί 107 παρεμποδίσεις δραστηριότητας, 96 καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων, 76 εισβολές, 45 απειλές κατά προσώπων, 44 καταστροφές εντός ΑΕΙ, 38 επιθέσεις και 35 προπηλακισμοί, 31 ματαιώσεις εκλογών, 30 περιστατικά διακίνησης ναρκωτικών εντός πανεπιστημίων, 2 βιασμοί, 6 διαρρήξεις, 10 εμπρησμοί και περιστατικά ηλεκτρονικής βίας, 17 περιστατικά ξυλοδαρμού και 10 ομηρίας, μία περίπτωση πυροβολισμού, ένα κρούσμα σεξουαλικής παρενόχλησης, 24 σοβαροί τραυματισμοί, ένας φόνος, 23 συλλήψεις, ενώ δύο φορές στο παρελθόν εντοπίστηκαν ακόμη και όπλα σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Την ίδια στιγμή, με μία πρόχειρη επίσης ματιά στους πίνακες που συνοδεύουν την έρευνα, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ορισμένα ΑΕΙ είναι πιο «ευάλωτα» σε φαινόμενα ανομίας.

Έτσι, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αυτά τα έξι χρονιά κατέχει την πρωτιά με 113 περιστατικά, ενώ το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, ακολουθεί το Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών με 70 περιστατικά. Το «παζλ» ανομίας συμπληρώνουν το Μετσόβιο Πολυτεχνείο με 37 περιστατικά, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με 36, το Πανεπιστήμιο Πατρών με 13 και μόλις 10 το Πάντειο πανεπιστήμιο. Εξίσου συχνά φαινόμενα ανομίας αντιμετωπίζει και το πανεπιστήμιο Μακεδονίας που διενέργησε τη σχετική έρευνα, με 26 περιστατικά στο «βιογραφικό» του.

Πηγή: news247.gr